Jeden z najväčších kyberzločincov je späť
Jeden z najväčších kyberzločincov je späť

Tiež v tomto upgrade: Skončila éra foldrov? a USB-C pre všetkých!

Jeden z najväčších kyberzločincov je späť

Pred štyrmi rokmi FBI spolu s Europolom rozbila nechválne známy darkwebový trh AlphaBay Market, kde sa voľne obchodovalo s drogami, zbraňami a falošnými dokladmi. Agenti pri záťahu zatkli hlavného správcu Alexandra Cazesa, no jeho spolupracovník DeSnake sa záhadne vyparil.

Dnes je záhadný kyberzločinec späť s cieľom „vytvoriť plne autonómny, decentralizovaný a anonymný obchod“. Používatelia sa naň dostanú cez Tor alebo I2P router a za nákup zaplatia kryptomenou Monero.

Zatiaľ to ale vyzerá, že DeSnakov plán až tak nevychádza. Po niekoľkých týždňoch má len okolo 500 ponúk od inzerentov, kým na vrchole slávy AlphaBay ich bolo viac než 350 000.

Prečítaj si viac v magazíne Wired.



Skončila éra foldrov?

Americkí univerzitní profesori si posledné štyri roky všímajú, že študenti, ktorí vyrástli na smartfónoch, nevedia pracovať s foldrami na počítači. Hierarchické ukladanie súborov do zložiek im je úplne cudzie. Zvykli si na Google, cloudy a sociálne siete, kde nie je obsah triedený ako v kartotéke – v zložkách a podzložkách. 

Podľa profesora Guarín-Zapatu majú všetko uložené ako v koši na bielizeň a vďaka pokročilému vyhľadávaniu si vyberú len to, čo v danú chvíľu potrebujú.

Bez poznania štruktúry priečinkov majú potom študenti vážne problémy na technických vysokých školách, kde musia ovládať konkrétne umiestnenie súborov. Vieš si predstaviť kódenie bez C:\X\Y\Z? Podobne to majú aj vedci a výskumníci, ktorí pracujú so stovkami tisíc súborov v rovnakom formáte a pri práci s nimi musia do príkazového riadka napísať presnú cestu. 

Vyzerá to ale tak, že pre zvyšok populácie sa éra foldrov pomaly končí.  

Zaujímavý postreh sme čítali na blogu The Verge.

 

USB-C pre všetkých!

Európska únia sa už od roku 2009 snaží o zavedenie USB-C konektoru ako štandardného nabíjacieho portu pre všetky smartfóny, tablety, fotoaparáty, slúchadlá, reproduktory či herné konzoly. Koncom septembra prekvapivo zverejnila správu, že jedna nabíjačka na všetko bude čoskoro realitou.

Nová legislatíva pravdepodobne vstúpi do platnosti v roku 2024, ak ju schváli Európsky parlament. 

Názory na jednotnú nabíjačku sa líšia – spotrebitelia ju v prieskumoch väčšinou oceňujú, pretože je praktická a zmenší problém s elektroodpadom. Na druhú stranu, tento krok ostro kritizuje hlavne firma Apple.

Nie je sa čomu diviť. Daniel Ives, vedúci analytik zo spoločnosti Wedbush Securities, si myslí, že jedna nabíjačka na všetko môže Apple stáť až miliardu dolárov. Ak zákon prejde, firma bude musieť upraviť dizajn všetkých svojich produktov, a novej situácií prispôsobiť celý dodávateľský reťazec. 

Správu sme si všimli v novinách New York Times.

 

Súhlasíte s jednotnou nabíjačkou? Napíšte nám do komentárov na Facebooku!

Ďalšie články