Hľadať IT job je ako hrať Minesweepera
Hľadať IT job je ako hrať Minesweepera

Ako odhaliť všetky míny?

Na trhu je pretlak IT firiem a žalostný nedostatok špecialistov. Na prvý pohľad to pre teba môže byť jasné plus – stojíš na úrodnom poli a stačí si vybrať, ktorý plod odtrhnúť. No v skutočnosti je to pole zamínované, ty nemáš detektor a časť úrody je vnútri prehnitá.

IT trh je plný nášľapných mín. A ty pri hľadaní práce hráš tak trochu Minesweepera.

Aby som ti to aspoň trochu uľahčil, popíšem ti tie najhoršie míny, na ktoré sa dnes dá šliapnuť:

Kontraktorov berú ako žoldnierov

V našom blogu sme už viackrát popísali výhody programovania na faktúru. TL;DR: viac peňazí za rovnakú robotu. Žiaľ, niektoré firmy to vidia inak. Majú pocit, že pokiaľ za niekoho neplatia odvody, tak ho nemôžu brať ako súčasť tímu. Vnímajú ho ako žoldniera.

Je to smutné, zastarané a veľmi nepríjemné. Skôr či neskôr to človeka prestane baviť. 

Dobrá firma sa správa inkluzívne - na školenia, teambuildingy či spoločné obedy berie celý tím bez rozdielu. Nerieši právnu formu, buduje vzťah. Tam je radosť robiť.

Slovenská pobočka zahraničnej firmy

Toto nemusí byť automaticky problém. Často sa však stretávam so situáciou, že lokálna pobočka nemá dostatočnú autonómnosť na normálne fungovanie. Už samotný výberový proces zvykne byť veľmi rozvláčny kvôli schvaľovaniu v zahraničí.

Stáva sa tiež to, že pobočka zaostáva, lebo si nemôže dovoliť sama inovovať na inú technológiu a zaviesť takú zmenu v celej sieti trvá večnosť. To ma privádza k ďalšej míne.

Bežia na starej technológii

Navonok sa zdá byť všetko okej. Hľadajú kopec ľudí do tímu a ponúkajú slušné peniaze. Žiaľ, vyšší plat je daň za to, že im nikto nechce robiť na 5 rokov starom systéme. Takéto firmy volám bažiny, lebo nemá zmysel tam chodiť a keď už prídeš, stiahnu ťa dole.

Zjavne je to produkt v úpadku, takže práca tam nemá veľkú perspektívu a profík v nej môže akurát zakrnieť. Stratí roky života cúvaním alebo stagnáciou, keď sa mal naopak posúvať vpred.

Potom existuje opačný extrém, keď firma chce preraziť v úplne novej technológii a ak si v nej dobrý, budeš musieť ťahať celý projekt sám. Keď sme pri tom... 

Očakávajú, že potiahneš celý projekt sám

Dobrá firma má v špecializácii, ktorú vyžaduje aj od teba, vybudovanú už nejakú kompetenciu. Tím podobne vyskillených ľudí. 

Už dvaja ľudia sa vedia navzájom krásne potiahnúť. Stále ťahá niekto iný, keď ten druhý práve nevládze. Vždy niekto zachytí novú informáciu a prinesie nový nápad. Je to prirodzené, nenútené a veľmi prospešné. 

Ak máš byť na všetko sám alebo budeš mať pod sebou menej skúsených programátorov, začne ti plynúť záručná doba. Tvoj rozvoj sa spomalí a môže sa aj úplne zastaviť.



Bojujú proti home office

Práca z domu je pri výbere jobu dôležitý faktor. No stále existujú firmy, ktoré to nechápu a chcú udržať ľudí v kancelárii stoj čo stoj.

Nechápem, prečo je práve HO taká citlivá téma, ale zvyknú na ňom padnúť dobré partnerstvá. Môže to byť inak veľmi kvalitná pozícia a ty fitneš ako dokonalý kandidát, ale časom sa ten problém prejaví. 

Ak je firma nejako nastavená, nepohneš s ňou. Vyrieš túto otázku hneď na začiatku a radšej odíď z kratšej cesty. Obom stranám tak ušetríš veľmi bolestivý rozchod.

Sú vo finančných kŕčoch

Tvoja práca by mala byť adekvátne zaplatená. V dobrej spoločnosti možno ponúknu aj sumu nad priemerom trhu, no hlavne úpenlivo nezjednávajú. To je veľmi zlý signál.

Ukazuje na hlbšie problémy - ich produkt asi nebude úspešný alebo mali len smolu a zmeškali vlnu, ale každopádne ti nevedia dať okrem férovej odmeny ani perspektívu. 

Na takýchto pozíciách sa ľudia držia už len zo zotrvačnosti, kvôli kolektívu alebo ozaj z čistej lásky.

Je to stresujúce prostredie

Za mňa úplne najhoršia mína. Taká tá posledná, keď máš celé pole vyčistené a zrazu BUM.

V práci by mala byť pohoda. Normálne tempo, normálna kvalita a hlavne – normálni ľudia. V tíme musí fungovať chémia, prirodzená spolupráca, žiadne zbytočné napätie. Ak manažment vytvára také prostredie, že si kolegovia podrážajú nohy, boja sa o stoličky a neveria si, je to obrovský red flag.

Podobne je to s time managementom. Ak sa od začiatku projektu nestíha, bude to už len horšie. Utrápiš sa a s výsledkom nebudeš spokojný. 

Už ich poznáš. Ale ako sa im vyhnúť?

Problém týchto mín je, že sú často dobre skryté. Pod povrchom čakajú na svoju šancu. Môžeš ich skúšať odhaliť systémom pokus-omyl a možno ti to zaberie pár rokov, ale nakoniec objavíš to pravé. 

Ak si chceš ušetriť čas, radi ti pomôžeme.

S dobrými IT firmami spolupracujeme už celé veky a komunikujeme vždy priamo so CEO, aby sme si boli istí, že odhalíme všetky skryté míny. Ak cítime podozrenie, spoluprácu vôbec nerozbiehame. Preto môžeš mať istotu, že s nami hráš na takomto poli: 

Stačí si už naozaj len vybrať.

Roman

Ďalšie články