Hľadáš si cestu v IT? Toto musíš vedieť
Hľadáš si cestu v IT? Toto musíš vedieť

Návod pre každého nádejného IT špecialistu.

Ako začať? Jednoducho doma. Ten prvý web, ktorý je vlastne iba pozadie a nadpis, sa počíta. Rátajú sa aj lego roboty, ktorým si prikázal ísť s loptou do bránky. A jednoznačne sa započítala aj tá alternatívna verzia Space Invaders, ktorú si nakódil len tak pre radosť.

Škola je tiež výborný začiatok. Ak práve študuješ, tie roky sa síce nerátajú naplno, ale môžeš z nich vyťažiť maximum. 


Moja rada - ber každé školské zadanie, akoby ti zaň platili. Skúšaj vlastné riešenia, hľadaj alternatívy, snaž sa všetko pochopiť. Škola v IT určite nie je povinnosť, ale je to príležitosť. Využi ju naplno.


Pokračovanie ťa asi sklame, no skratku ešte nikto nenašiel. Cesta v IT je jednoducho dlhá a treba si ju odsedieť za počítačom. Dobrá správa je, že tie hodiny a hodiny, a hodiny búchania do klávesnice ťa budú baviť. Pretože inak to nejde. 

Len ak ťa to baví, dokážeš do prekonania výziev vložiť potrebné úsilie, čas a energiu. A aby si sa stal ozajstným IT špecialistom, budeš ich musieť prekonať stovky. Možno tisícky. Časom to počítadlo všetci prestaneme vnímať, ale ono niekde stále beží a každé zvýšenie ťa bude tešiť rovnako ako prvé. 

To je krásny začarovaný kruh našej práce: aby si prekonal výzvy, musí ťa to baviť a aby ťa to bavilo, musíš prekonávať výzvy. 


Moja rada – nájdi si svoju pasiu. Ak ťa to nebaví, nikdy nebudeš dostatočne dobrý. Pri výbere sa vždy zameraj na perspektívnu oblasť, v ktorej sú nielen výzvy, ale aj peniaze.



Preto sa neboj, ak teraz niečo nevieš. Je to znak, že si na správnej ceste a prišiel si k výzve. Problémy sú v skutočnosti tvoje palivo. Podľa toho, ako ich vyriešiš, ťa dostanú o meter alebo pokojne aj o kilometer vpred.

Rozdiel je v postupe. Všetci si pomáhame Googlom, Stack Overflowom či Youtubom, ale pre niektorých sa to končí CTRL+V. Iní sa snažia pochopiť, čo práve spravili, a ako to môžu využiť nabudúce. Hádaj, ktorí sú úspešnejší.


Moja rada – absorbuj každý nový pojem, skratku, framework, postup, princíp. Najskôr ti to možno nebude dávať zmysel, no časom to začne do seba pekne zapadať. Snaž sa preto vždy pochopiť nielen problém, ale aj riešenie. To je skutočný kľúč k úspechu.


Pri riešení problémov potom často stretneš veci, ktoré neležia priamo na ceste a vlastne ich nemusíš prekonať. Vďaka týmto veciam si buduješ širšie povedomie, akýsi orientačný zmysel. Netreba ich hneď pochopiť, ale treba vedieť, že sú, čo zhruba znamenajú a kde ich nájsť.

Cesta v IT totiž nie je priamočiara. Je to skôr spleť ciest, križovatiek a dimenzionálnych portálov. 


Moja rada – sleduj všetko okolo seba. Len tak sa zorientuješ v tom virtuálnom abstraktnom chaose, ktorý voláme IT.



Dôležité je tiež neignorovať slovíčka, ktorým nerozumieš. Ľudia si častokrát myslia, že ak nerozumejú jednej veci v texte, nevadí. Čítajú ďalej a v podstate to pochopia z kontextu. No takéto pochopenie funguje možno na 20 %. Keď sa ich spýtaš, čo to slovo znamená, nedokážu zo seba dostať jasnú odpoveď. Je to premárnená šanca na “aha moment” - pochopiť pravý význam.

V našom odbore je totiž všetko extrémne abstraktné. Nedá sa to nakresliť a často ani popísať. Preto musíš veci chápať do hĺbky a správne. 


Moja rada - ak narazíš na neznáme slová, skratky či termíny, zastav sa. Poriadne si ich naštuduj a daj do inventára. Na pracovnom pohovore ti môžu odomknúť bonusový level. 


Keď takto pôjdeš po ceste aspoň rok, budeš schopný junior. Približne po 2-3 rokoch aktívnej praxe sa dostaneš na mediora. 

Potom je to už naozaj veľmi závislé na tvojom odhodlaní, rozširovaní si bázy skúseností a na prepájaní rôznych technológií do funkčného celku. So správnym prístupom vieš byť po 3-5 rokoch senior vo svojej oblasti.


Moja rada - keď už budeš mať pocit, že toho vieš dosť, doštuduj si zvyšok. Ak z knihy o javascripte ovládaš 15 z 20 kapitol, donúť sa prejsť aj zvyšných 5. Dotlač to do situácie, kedy ťa už nič nemôže prekvapiť.


via GIPHY


A ak hľadáš nové výzvy, ktoré by ťa niekam posunuli, kedykoľvek sa nám ozvi. Nájdem ti tú najlepšiu. 

Roman

Ďalšie články