Dopady Remote na slovenský IT trh
Dopady Remote na slovenský IT trh

Pár rokov dozadu si mnoho firiem hromadný remote nevedelo predstaviť. Vďaka svetovej pandémii koronavírusu sa však z remote stáva realita všedných dní. Ako sa zmenil slovenský IT trh za posledné roky?

Cloud - funguje

Pamätáš sa 3-4 roky dozadu, koľko bolo pochybností, či cloud naozaj funguje? Či sa naň dá spoľahnúť a či je bezpečný? Koľko z nás si predsa len pre istotu chcelo urobiť zálohu svojho cloudu u seba doma? Koľko skutočne veľkých bezpečnostných incidentov, ktoré by ovplyvnili tento trend, odvtedy eviduješ?

Remote - funguje

Technicky to bolo možné vždy. Bariéra však spočívala v niečom úplne inom. V organizácii, v komunikácii, v efektivite práce, v dôvere a v nemožnosti fungovať na remote plošne. Preto sa proti tomu brojilo a ešte stále takéto fungovanie treba vyriešit veľmi dobrými pravidlami a nie je to možné všade.

Hiring Full Remote - funguje

Toto nie je až také prekvapivé. Skype call zvládol doteraz každý. Išlo skôr o pohodlnosť firiem. Chceli človeka vidieť a vnímať naživo. Chceli aby aj on videl ich, budúcich kolegov, celkové prostredie, priestory firmy a atmosféru. Firmy to totiž stále hrali na onsite režim.



Onboarding Full Remote - funguje

Na toto sa bolo treba pripraviť, no zopár firiem to zvládlo a teraz do toho vhupli na ostro. Je z toho dokonca konkurenčná výhoda. Podpis zmluvy prebehne online, alebo ju prinesie kuriér. Notebook prinesie kuriér taktiež. Prvé pripojenie, spojenie s technickou podporou, ktorá vzdialene nainštaluje všetko potrebné. Prvé prihlásenie sa k teamu na projekt a ideš.

Kvalitný IT špecialista Full Remote - funguje

Všetko doteraz prepokladalo, že ľudský element na druhej strane je plne funkčný, dobre motivovaný, vzdelaný, zodpovedný, komunikatívny, spoľahlivý, bystrý, šikovný a normálny. Globálne top tech firmy vedia technickými výzvami a odmenou pritiahnuť A-čkových ľudí. Potiaľto všetky krásne best practice postupy pekne fungujú.

Podpriemerný IT specialista Full Remote - NEFUNGUJE

Výzva pre zamestnávateľa prichádza, keď má človeka, ktorý je pasívny. Napríklad nevie plynulo komunikovať v cudzom jazyku, nevie zdvihnúť telefón a doslova si vydobiť chýbajúcu informáciu, či pomoc u kolegu. Nerozumie dobre problematike, pracuje skôr metódou pokus-omyl, nemá prehľad, vymýšľa koleso nanovo, pravidelne skĺza pozornosťou k čomukoľvek inému než k praci. Títo ľudia k sebe potrebujú projekt manažéra - policajta. Aj takýto ľudia sú súčasťou IT komunity a tu homeoffice nikdy fungovať nebude. Je to v záujme firiem, ale najmä týchto ľudí.

Dopady Full Remote na IT pracovný trh - OTVORENÉ

Postupne padajú posledné prirodzené bariéry ochrany nášho trhu (jazyk a fyzická prítomnosť) a ten sa zlieva s globálnym IT trhom. Jazyková bariéra sa postupom rokov pomaly rozpúšťa - aj v Bratislave pribúdajú cudzinci. Paradoxne človek bez angličtiny má už dnes v Bratislave skutočný problém nájsť si v IT prácu. Angličtina sa priamo, či nepriamo, vo väčšej, či menšej miere používa u 90% pracovných príležitostí. Ak dnes niekto vyžaduje slovenčinu, tak je to na 90% len pohodlnosť a neochota slovenských pracovníkov integrovať medzi seba cudzincov, samotná práca to nevyžaduje. 


IT špecialisti si počas rokov zvykli, že sa im neustále vychádzalo v ústrety a oni si mohli kombinovať výhody s benefitmi a čerešničkami. Nástojčivo sa dožadovali ďalšej nedobitej méty - homeofficu. Nevedomky však otvorili pandorinu skrinku, o ktorej nevieme, aký bude mať dopad na strane lokálneho dopytu. Keď už totiž niekto prácu zadá do počítača (keďže si remote), tak ju môže poslať hocikam na svete. A neskončí v Nemecku, vo Viedni, v Bratislave, ani v Košiciach za už premrštené ceny. 


Každý na to tlačil, videl len svoju osobnú situáciu. Teraz, keď vďaka situácii okolo koronavírusu padla bariéra fyzickej onsite prítomnosti a jazyková bariéra nás už dlho neochráni, tak budeme sledovať aký plošný efekt to bude mať na IT pracovný trh. Ak napr. 20% lokálneho dopytu práce odtečie preč (ani sa to nedozvieš, jednoducho firmy sa zariadia inak), tak to znamená, že sa prestanú ľudia nezmyselne preplácať.


Tak, ako sa dokážeš odlíšiť od top talentu z Ukrajiny, Egypta, Pakistanu, Indie, Vietnamu, Malajzie, Nigérie? Čo bude tvoja pridaná hodnota? Ukáže sa nutnosť fyzickej prítomnosti v danej lokalite (doteraz nástojčivá požiadavka firiem) ako výhodná ochranná bariéra (proti lacnej remote pracovnej sile) alebo nastane to vytúžené oslobodenie sa od dochádzania do práce? My na tieto otázky máme odpovede a môžeme sa o nich porozprávať.


Ďalšie články