Apple pripravuje inteligentný herný ovládač
Apple pripravuje inteligentný herný ovládač

Meta vyvíja vlastné tokeny. Vedci chystajú nový odkaz mimozemšťanom.

Apple pripravuje inteligentný herný ovládač 

Najnovšie patenty Apple v USA a Európe prezradzujú, že spoločnosť plánuje predstaviť svoj vlastný inteligentný herný ovládač. Stále však nevieme, kedy to bude, ani ako bude vyzerať. Zatiaľ sa hovorí o troch alternatívach jeho dizajnu. 

V prvej verzií je ovládač podobný Joy-Conu Nintendo Switch, v ktorom sú ovládacie prvky pripevnené na bokoch zariadenia. Takýto controller by bol kompatibilný aj s iPhonom aj iPadom, a to v orientácií na výšku alebo šírku.

Zdroj: patentlyapple.com
Zdroj: patentlyapple.com

Podľa druhého návrhu je už ovládač určený výhradne pre iPhony. Čo sa týka dizajnu, vyzeral by ako skladacie púzdro s tlačidlami vo vnútri. Mal by tiež malú vstavanú obrazovku a touchpad. 

V hre je aj alternatíva klasického gamepadu podobného Playstation 5. Joystick by sa dal v takom prípade spárovať cez Bluetooth so všetkými zariadeniami Apple. Zároveň by obsahoval aj možnosť prepínania medzi režimami hrania, telefonovania a správ.

Zdroj: patentlyapple.com
Zdroj: patentlyapple.com

Nie je to prvýkrát, čo sa hovorí o hernom ovládači od Apple. Už v marci 2020 leaker @L0vetodream na Twitteri prezradil, že spoločnosť pracuje na vlastnom joysticku. Správa vtedy vyvolala medzi gamermi nadšenie, ale samotný Apple sa k tomu nevyjadril.

Apple gamepad dáva dokonalý zmysel na firemnej hernej platforme Apple Arcade, do ktorej spoločnosť dlhodobo investuje. Musíme si teda už len počkať na oficiálne vyjadrenie Apple.

Viac o hernom ovládači Apple sa dočítaš v technologickom magazíne.



Meta vyvíja vlastné tokeny

Začiatkom roka 2022 sa spoločnosť vzdala plánov na vlastnú kryptomenu Diem. Dôvodom boli vtedy obavy z finančnej nestability a nedostatočnej ochrany súkromia užívateľov. To však neznamená, že Meta s finančnými produktami skončila. Práve naopak, svet kryptomien chce dobiť vlastnými virtuálnymi mincami - tokenmi.

Tie chce zaviesť hlavne v centrálne riadených aplikáciách. Virtuálna mena, prezývaná zamestnancami spoločnosti aj Zuck Bucks tak bude fungovať na podobnom princípe ako tokeny v populárnej hernej platforme Roblox, za ktoré si hráči vylepšujú svojich avatarov.

Zdroj: Financial Times
Zdroj: Financial Times

Spoločnosť si predajom vlastných tokenov chce zabezpečiť nový zdroj príjmov, a zároveň znížiť svoju závislosť na príjmoch z reklamy v metaverze

To nie sú ale jediné dôvody. Zuck Bucks by mali byť súčasťou celej rady virtuálnych produktov, medzi ktoré budú patriť aj ďalšie NFT. Rozšírenie ponuky má tiež rozšíriť existujúcu užívateľskú základňu.

Zdroj: William Joel / The Verge
Zdroj: William Joel / The Verge

Hovorí sa napríklad o creator coinoch, s ktorými by pravidelne pracovali influenceri na Instagrame alebo o tokenoch reputácie. Tokeny reputácie alebo sociálne tokeny by predstavovali odmenu pre jednotlivých členov facebookových skupín za zmysluplné a hodnotné príspevky.

Celý pilotný projekt sa spustí už v máji. Jednotlivé nové funkcie na Facebooku a Instagrame však budú pribúdať postupne.

Novinku sme si všimli v magazíne The Verge.


Vedci chystajú nový odkaz mimozemšťanom

Renomovaný americký profesor Jonathan H. Jiang a jeho tím z Laboratória prúdového pohonu v Kalifornskom technologickom inštitúte chce vyslať do vesmíru nový odkaz pre mimozemské civilizácie.

Správa známa aj ako The Beacon in the Galaxy či Galaktický maják  bude napísaná v binárnom kóde. Do jadra Mliečnej dráhy ju budú vysielať rádioteleskopy ATA a najväčší vesmírny rádioteleskop na svete – teleskop FAST.

zdroj: SETI Institute
zdroj: SETI Institute

Nový odkaz pre mimozemšťanov má obsahovať presnú polohu Slnečnej sústavy a Mliečnej dráhy, základné matematické či fyzikálne pojmy, informácie o biochemickom zložení života na Zemi a digitalizované zábery zemského povrchu.

Projekt Galaktický maják nie je samozrejme náš prvý odkaz do vzdialeného vesmíru. Nadväzuje na predchádzajúce vesmírne posolstvá, ktoré už ľudstvo vyslalo v roku 1974 z portorického Arecibu a v rámci misií Voyager.

Vesmírne sondy Voyager 1 a Voyager 2 vypustené v roku 1977 majú pre prípad stretnutia s mimozemskou civilizáciou na palube pripravené 18-centimentrové doštičky so záznamami zvukov a obrazov zo Zeme. Mimozemšťania si tiež môžu vypočuť najlepšie Mozartove sonáty alebo nahrávky pozdravu v 55 svetových jazykoch. 

Sondy z misie Voyager majú zamierené ku zhluku hviezd, ktorý je od Zeme vzdialený až 25 000 svetelných rokov. Aktuálnu vzdialenosť Voyagera 1 a Voyagera 2 od Slnka a Zeme si však môžeš pozrieť aj priamo na stránke NASA.

Viac o ďalšom odkaze pre mimozemšťanov nájdeš aj v odbornom článku

 

Aká novinka ťa naposledy zaujala? Napíš nám do komentárov na Facebooku!

Ďalšie články