Áno, aj zo zisku na kryptomenách musíš platiť dane. Len nie také vysoké
Áno, aj zo zisku na kryptomenách musíš platiť dane. Len nie také vysoké

Poradíme ti jeden malý trik.

Pôvodne mal Bitcoin fungovať na slobodnom trhu bez regulácii a obmedzení. To bolo ešte v čase, keď si si mohol kúpiť pizzu za 5 000 BTC. Ale potom význam kryptomeny vzrástol a krajiny ich začali rôzne zdaňovať či dokonca banovať. 

Ako je to na Slovensku?


Štát si vezme tretinový podiel

Coiny sú podľa našich zákonov virtuálna mena, ktorá nepatrí pod Národnú banku Slovenska. Daňový úrad s nimi ale problém nemá. Áno, aj zo zisku na kryptomenách musíš platiť dane.



Najväčšie digitálne dane u nás platia bežní zamestnanci a živnostníci. Štátu musia odvádzať 19 % alebo 25 % - podľa toho, či zarobia do 37 981,94 € ročne alebo viac.

Na tvoje zisky si navyše robí zálusk aj zdravotka so svojím 14 %-ným odvodom. Z tohto pohľadu sme tretia najhoršia krajina na ťažbu a investovanie do kryptomien v celej EÚ. 

V smutnej súťaži nás aktuálne porážajú len Nemci a Dáni:

Zdroj dát: https://sortter.com/blog/article/crypto-tax/
Zdroj dát: https://sortter.com/blog/article/crypto-tax/

Svetlou výnimkou v rámci únie sú napríklad Portugalci alebo Malťania, ktorí platia presne nula percent. No aj na Slovensku existuje model, v ktorom môžeš na krypte zarábať legálne a neposielať tretinu do štátnej kasy.


Opäť hackni systém vďaka kontraktu

Stále platí, že na svojej práci vieš vďaka kontraktu okamžite zarábať aspoň o 20 % viac. Popri tom môžeš krásne ťažiť a obchodovať s kryptom.

Keď totiž programuješ na SROčku, zo zisku do zdravotky neodvádzaš 14 % odvody. Zároveň platíš len 15 % daň do výšky 49 790 € ročných príjmov a aj potom stále iba 21 %. 

A to najlepšie? Zisk vo firme sa dá znížiť oprávnenými nákladmi! Menšiu daň tak budeš možno platiť aj z menšieho základu.

Ak sa práve dnes pošťastilo a trh vyrástol, nepanikár.

Vlastniť coiny v akejkoľvek hodnote sa na tvojich daniach neodrazí. Program sa spustí až vtedy, keď ich predáš alebo vymeníš.

 

Ktoré krypto je pre teba momentálne najzaujímavejšie? Podeľ sa s nami v komentoch na Facebooku.

Ďalšie články