Musím si do konca roka vymeniť občiansky za nový? Týchto ľudí sa to týka
Musím si do konca roka vymeniť občiansky za nový? Týchto ľudí sa to týka

Ak so štátom komunikuješ elektronicky a máš občiansky preukaz vydaný pred 20. júnom 2021, do konca roka musíš ísť na políciu a vybaviť si nový.

V skratke:

  • Dôvodom je certifikát pre e-podpis, ktorý už v starších občianskych nebude platný.
  • Prihlasovanie na ústredný portál verejnej správy (slovensko.sk) a na špecializované portály zostáva naďalej funkčné.
  • To znamená, že so svojím pôvodným OP sa aj po skončení platnosti certifikátov naďalej dokážeš prihlásiť a čítať prijatú poštu v e-schránke.
  • Ak máš OP vydaný po 21. 6. 2021, táto zmena sa ťa netýka a platnosť certifikátu vydaného po tomto dátume je až do 17. 6. 2025.

Koľko to stojí a ako dlho to trvá

Možno očakávať, že oddelenia dokladov budú mať väčší nápor žiadostí a nebudú stíhať. Za výmenu občianskeho preukazu kvôli skončeniu platnosti kvalifikovaného certifikátu zaplatíš 4,50 eur pri vydaní do 30 dní. Urýchlené vydanie do 2 dní ťa vyjde na 24,50 eur.


Čo na to potrebujem

Podnikatelia, živnostníci či štatutári neziskových a iných organizácií, ktorí so štátom musia komunikovať elektronicky, budú musieť výmenu OP za účelom potreby elektronického podpisovania absolvovať osobne na polícii.

Bohužiaľ, nie všetkých čaká len vystátie radu na polícii a zaplatenie poplatku za vydanie nového dokladu. Mnohých zrejme neminie ani nahlasovanie nového občianskeho preukazu Obchodnému registru, a to cez zápis zmeny zapísaných údajov o konečných užívateľoch výhod, keďže súčasťou zapisovaných údajov je aj druh a číslo dokladu totožnosti.


Dá sa na vybavenie nového niekoho splnomocniť?

Nový doklad si kvôli kontrole budeš musieť ísť osobne vyzdvihnúť na polícii, ale môžeš si vybrať konkrétne pracovisko dokladov a evidencií. A ak to nestihneš, od 1. 1. 2023 nebudeš môcť podpisovať elektronické dokumenty. Nijaké iné nevýhody z toho neplynú, ale odporúčame vyriešiť si to čím skôr a mať pokoj.


Over si platnosť certifikátov:

Pri tvorbe tohto článku sme spolupracovali s Tomášom Mikulcom zo spoločnosti Ledger.

Ďalšie články