Ako sa presadiť v IT bez vysokej školy?
Ako sa presadiť v IT bez vysokej školy?

V dnešnej dobe plnej informácií už vysoká škola dávno nehrá tak veľkú rolu ako kedysi. Pre IT sektor toto platí niekoľkonásobne. Vďaka rôznym učebným metódam, ktoré sú dostupné zadarmo na internete, dnes dokážeš ľahko nadobudnúť IT vzdelanie jednoducho z pohodlia domova. Nech však máš vedomosti na akokoľvek vysokej úrovni, nemusí sa ti s prácou v IT pošťastiť okamžite. Spísali sme pre teba niekoľko jednoduchých bodov, ktoré ti pomôžu uplatniť svoje vedomosti v praxi.

Vyšliap si cestu vlastnými projektami

V tvojom prvom jobe od teba vždy budú očakávať buď školu, prax alebo, ideálne, oboje. Získať prax bez práce našťastie nie je vôbec také ťažké, ako by sa na prvý pohľad mohlo stať. Najjednoduchšou cestou je práca na vlastných projektoch, kde nielenže nadobudneš kopec nových skúseností, ale zároveň vytvoríš niečo, čo môžeš neskôr použiť ako dôkaz tvojich zručností. A kto vie? Možno sa dokonca z tvojho malého projektu stane ďalší úspešný startup.


Nájdi svoje miesto v IT komunite

Ak si si svojimi vedomosťami istý, neboj sa o ne podeliť na rôznych tématických fórach. Ak niečo nevieš spýtaj sa. Ak má niekto problém, ktorý vieš riešiť, podel sa o riešenie. Jednoducho buď aktívny. Postupom času si ťa začnú ľudia z IT komunity všímať a možno sa ti aj pošťastí natrafiť na svojho budúceho zamestnávateľa. Ak by si však náhodou toľko šťastia nemal, stále môžeš potvrdiť svoje vedomosti nazbieranou karmou z týchto fór vo svojom životopise.

Spoznaj ľudí z brandže

Spoznať užitočných ľudí, ktorí ťa posunú ďalej, je na škole oveľa jednoduchšie. Nech si však vyberieš akúkoľvek cestu, dôležitosť dobrých kontaktov sa nemení. Rôzne IT konferencie, prednášky či online komunity, to všetko sú miesta plné šikovných ITčkárov, ktorí okolo seba potrebujú sebe podobných ľudí. Spoznaj ich a rozprávaj sa s nimi. Určite sa ti medzi nimi podarí nájsť niekoho, kto sa ti ešte niekedy bude hodiť.


Zlepšuj sa s tými najlepšími online

Pri samovzdelávaní sa už dávno nemusíš spoliehať len na fóra a neúplné Youtube tutoriály. Najlepšie technické školy dnešnej doby totiž často ponúkajú certifikované online IT kurzy, kde vyučujú tí najlepší pedagógovia sveta. Tie bývajú zakončené hodnotným certifikátom pre danú oblasť. Aj takýto online certifikát z MIT, Stanfordu, Cambridgu či inej svetoznámej školy ti môže otvoriť dvere k tvojmu prvému zamestnávateľovi.


Školu síce nepotrebuješ, no môže ti pomôcť

Nakoniec treba treba povedať, že aj keď sa ku všetkým hard skillom dokážeš dopracovať cez rôzne online IT kurzy a školenia, štúdium informatiky na vysokej škole predsa len nie je úplne zbytočné. Okrem titulu, ktorý môže zavážiť na niektorých výberových konaniach, tu spoznáš aj mnoho užitočných ľudí a naučíš sa lepšej sebadisciplíne. O tom ako ti môže škola pomôcť pri hľadaní práce v IT nájdeš viac v tomto článku.




Ďalšie články