AI straší grafikov aj textárov. Ako zmení prácu developerov?
AI straší grafikov aj textárov. Ako zmení prácu developerov?

Potrebujeme umelú inteligenciu a ona potrebuje nás: Ako pracovať lepšie, rýchlejšie a jednoduchšie

Umelá inteligencia dnes dokáže šoférovať vozidlo, rozpoznať tvár človeka v dave, vytvoriť video s avatarom, ktorý prečíta váš scenár, rozozná emócie a dokonca dokáže diagnostikovať niektoré choroby. Z ľudského dychu! To, čo kedysi znelo ako sci-fi sa stáva bežnou súčasťou našich životov. A to aj tých pracovných. Nech už robíš v akomkoľvek odbore, pravdepodobne existuje AI nástroj, ktorý ti tvoju prácu uľahčí. Poznáš tie najpopulárnejšie?

Algoritmické nebo 

Jedným z najznámejších nástrojov umelej inteligencie je ChatGPT. Je to interaktívny softvér, ktorý  generuje odpovede v konverzačnom štýle. A to v každom jazyku, na ktorý si spomenieš. Má všetky vedomosti internetu do roku 2021 a dáta čerpá z verejne dostupných zdrojov, ako sú články, knihy a webové stránky. Dokáže tvoriť rôzne texty, vysvetliť komplikované témy, vymyslieť filmové zápletky či písať básne. Dokonca zvládne aj kódovanie. 

Mnohí developeri ocenia, že AI vie generovať kódy a navrhovať vylepšenia kódu na základe analýzy údajov. Šetrí to čas a úsilie pri písaní aj údržbe kódov. Umelá inteligencia analyzuje správanie a výkon softvéru, čím pomáha identifikovať chyby a potenciálne bezpečnostné slabiny softvéru ešte pred vydaním. Znižuje tak riziko jeho zlyhania, zlepšuje kvalitu softvérových produktov a zvyšuje efektivitu práce. Ak hľadáš nové spôsoby, ako si zrýchliť prácu, prečítaj si o voice-codingu v tomto článku.

 

Dôveruj, ale preveruj 

Napriek sebavedomým odpovediam sa nedá na ChatGPT stopercentne spoľahnúť. Spýtali sa ho, či sa daný kód zastaví (tzv. halting problem) a jeho odpoveď bola áno. Pri bližšej analýze kódu sa však zistilo, že to nie je pravda. 

ChatGPT robí aj obsahové, výpočtové a logické chyby. Súvisí to s tým, ako generuje odpovede. Na otázku, koľko je 3 + 2, najprv odpovedal 5. Používateľ ho však vedel presvedčiť, že jeho manželka tvrdí, že je to 6. ChatGPT sa nechal prehovoriť a uznal, že 3+2 sa naozaj rovná 6.

Work smart, not hard 

Hlavná úloha umelej inteligencie je pomáhať robiť veci efektívnejšie. ChatGPT je iba jednou z mnohých platforiem, ktoré to dokážu. Technologických nadšencov zaujme program TensorFlow, ktorý uľahčuje vytváranie modelov strojového učenia pre počítače, mobily či weby. Efektívny je aj KNIME. Ten analyzuje, zostavuje a integruje údaje na základe dátovej vedy (data science).  

 

1 000 slov alebo obrázok na počkanie 

AI osloví aj ľudí mimo IT sféry. Na trhu sú aj nástroje, ktoré sa venujú nielen textu, ale aj grafike a videám. Veľkej popularite sa tešia Midjourney, Flair AI, DALL-E, Copy.ai a Copymanic.  

S pomocou týchto programov môžeš: 

  • generovať obsah, 
  • manipulovať s obrázkom a korekciou farieb, 
  • vytvárať návrhy dizajnu a rozloženia grafiky, 
  • analyzovať trendy a experimentovať s konceptami. 

Umelá inteligencia ti dokáže spríjemniť aj každodennú pracovnú rutinu: 

Sembly sa pripojí sa na hovor, spracuje informácie a zapíše kompletné alebo sumárne poznámky z online meetingov. 

Poised ťa upozorní na opakujúce sa slová, tón hlasu, tvoje sebavedomie a energiu pri prezentovaní. Stačí, ak sa nahráš pri prezentácií a pomôže ti zlepšiť sa. 

WorldTune zredukuje text na najdôležitejšie body, aby si sa vyhol opakujúcim a nepotrebným vetám. 

 

AI ako virtuálny strašiak: Budeme bez práce? 

V sfére umelej inteligencie je mnoho nezodpovedaných otázok. Týkajú sa presnosti, autorstva, a transparentnosti, pretože zatiaľ neexistujú špecifické zákony, ktoré by určili konkrétne normy a kontrolu. 

Akokoľvek sa softvéry s AI zdokonaľujú, stále potrebujú dohľad ľudskej inteligencie. Iba človek ju dokáže riadiť, vie, čo jej má zadať a zachytí prípadné chyby. Umelá inteligencia a jej nástroje sa môžu stať veľkým pomocníkom pre množstvo povolaní . Ten, kto sa naučí využívať ich benefity, bude mať na trhu práce výrazný náskok pred ostatnými. 


Využívaš umelú inteligenciu vo svojej robote alebo bežnom živote? Napíš nám svoju skúsenosť na Facebooku

Ďalšie články