AI generované obrázky prilievajú olej do ohňa dezinformácii, ale Google nespí
AI generované obrázky prilievajú olej do ohňa dezinformácii, ale Google nespí

Deep fake podporuje tok dezinformácii, programovací jazyk Julia je prvýkrát v top 20 TIOBE indexu a Google vytvára bezpečnostný kľúč, ktorý odolá aj kvantovému výpočtovému výkonu. Prečítaj si viac v novinkách z IT a tech sveta.

Never všetkému

AI odpovie na rôzne otázky, vypočíta komplexné matematické úlohy, vytvorí kód či obrázok na počkanie, no má aj svoju negatívnu stránku. Už v predošlom článku si sa mohol dočítať o malvéroch a kybernetických kódoch, ktoré vie vytvoriť aj neskúsený programátor. Aktuálnym fenoménom je vytváranie deep fake obrázkov či videí známych osobností. Existuje už viacero AI generovaných obrázkov aj slovenských politikov. Preto je lepšie spraviť si rešerš, pozrieť si viacero zdrojov a overiť si, či je daná informácia naozaj pravdivá.

Prečítaj si viac tu.



Julia, Julia

Programovací jazyk Julia si prvýkrát zabezpečil miesto v top 20 rebríčku TIOBE Index. Rebríček pomáha vývojárom pri hodnotení relevantnosti ich zručností a výbere jazyka pre nové softvérové projekty. Julia existuje už viac ako 10 rokov a vyznačuje sa svojou rýchlosťou, čím sa stáva konkurentom pre ostatných gigantov v hre, ako je Python, R či MATLAB. Jeho open-source povaha z neho robí nízko nákladovú alternatívu pre vývojárov, ktorí hľadajú efektívne riešenia.

Na tejto stránke sa dočítaš viac.

 

Google nezaostáva

Okrem toho, že kvantové počítače dokážu rozlusknúť hocijaký matematické problémy, predstavujú hrozbu rôznym bezpečnostným šifrovacím mechanizmom. Preto sa rozprúdila debata o nasadení odolných algoritmov. Spoločnosť Google zakročila a prijala nové opatrenia na zabezpečenie ochrany. Medzi nové opatrenia patrí open-source bezpečnostný kľúč FID02, algoritmy ECC či Dilithium. Možným cieľom spoločnosti Google je vyšplhať sa na vrch post-kvantového rebríčku medzi technologickými spoločnosťami.

Ďalšie články