6 najobľúbenejších programovacích jazykov - Čo ich robí populárnymi?
6 najobľúbenejších  programovacích jazykov - Čo ich robí populárnymi?

V množstve programovacích jazykov by sa už dnes nejeden programátor stratil. Aké sú momentálne trendy a ktoré jazyky budú v najbližších rokoch rásť?

Programovacích jazykov už dnes máme neúrekom. Nie je preto divu, že si len pár z nich vyslúži oveľa viac pozornosti a obľuby ako ostatné. Niektoré osvedčené stálice sú s nami celé roky, no ani tie nie sú nedotknuteľné a ľahko ich môže nahradiť efektívnejší vyzývateľ. Ako je tomu teraz? Ktoré jazyky sú na výslní?



Python

Neustály rast Pythonu pozorujeme už niekoľko rokov. Rok 2020 bol však predsa len pre Python v jednej veci výnimočný. Podľa prieskumu Githubu totiž prvý raz preskočil v rebríčku popularity Javu a bojuje tak o miesto najpoužívanejšieho jazyku súčasnosti.

Najpopulárnejšie jazyky podľa githubu
Najpopulárnejšie jazyky podľa githubu

Obľúbenosti Pythonu prispieva hneď niekoľko jeho vlastností. Za najdôležitejšie považujeme predovšetkým jeho jednoduchosť na naučenie a čistý, dobre štruktúrovaný kód vhodný do širokej variety situácií. Okrem toho sa pýši početnou komunitou, ktorá používateľom poskytuje veľkú mieru podpory, mnoho knižníc, frameworkov a ďalších utilít na uľahčenie tvojho programátorského života.

JAVA

Je tomu už 23 rokov, no Java stále nikam neodchádza. Titulom najpoužívanejšieho programovacieho jazyka sa už síce pýšiť nemôže, no ani tento fakt nijako nepoškodzuje jej silnú pozíciu v IT svete. Na máloktorom jazyku totiž beží také množstvo aplikácií ako práve na Jave. 

Najčastejšou voľbou Java síce býva najmä pri serverových a Androidových aplikáciách, no určite netreba zabúdať na jej veľkú flexibilitu. Okrem flexibility disponuje aj veľkou bezpečnosťou, je ľahko manažovateľná a je o niečo jednoduchšia ako C či C++.

Kotlin

Java si svoje vysoké postavenie zatiaľ stabilne drží, v posledných rokoch má však silného a nádejného vyzývateľa - Kotlin. Ten je označovaný za najrýchlejšie rastúci jazyk v histórii a možno nepotrvá dlho, kým Javu postupne nahradí.

Vo svojej podstate je Kotlin Jave veľmi podobný - má takmer totožnú syntax a je ho možné skompilovať v niektorých Java kompilátoroch. Keďže Kotlin rieši mnohé nedostatky Javy a je oveľa rýchlejší, nie je prekvapením, že sa mnohé aplikácie presúvajú z Javy práve na Kotlin. Ideálne využitie nájde Kotlin primárne pri Android aplikáciách, no je rovnako flexibilný ako jeho nie až tak vzdialená staršia sestra - Java. 

TypeScript

JavaScript sa síce stále teší obrovskej popularite, no aj tu sa našiel nádejný vyzývateľ, ktorý má potenciál ho nahradiť. TypeScript bol totiž vytvorený najmä na to, aby rozšíril možnosti JavaScriptu. 

Používateľom poskytuje hneď niekoľko užitočných výhod. Je jednoduchší na údržbu, poskytuje podrobný popis všetkých komponentov kódu a je vhodný aj do väčších aplikácií so striktnou syntaxou, pričom ti cestu skomplikuje len minimum errorov. Okrem ďalších výhod je aj veľmi dobre štruktúrovaný, ľahký na naučenie a vďaka rozšírenému toolboxu poskytuje mnoho riešení na urýchlenie developmentu.

GoLang

Programovací jazyk z dielne Googlu je ešte stále do veľkej miery v plienkach. To mu ale určite neuberá na kvalitách. Google sa snaží dbať na to, aby jazyk čo najviac vyhovoval potrebám súčasných programátorov. Aj preto je podľa prieskumu zo Stack Overflow piatym najpreferovanejším jazykom.

Najpreferovanejšie jazyky podľa StackOverflow
Najpreferovanejšie jazyky podľa StackOverflow

Je výkonný, bezpečný, pričom však stále veľmi jednoduchý na naučenie. Jednou z jeho veľkých výhod je aj vysoký dopyt po GoLang programátoroch zo strany zamestnávateľov. GoLang programátori majú zároveň aj o niečo vyššie platy. To najmä z dôvodu, že dopyt prevyšuje momentálnu ponuku.

Rust

Podľa rovnakého prieskumu Stack Overflow je Rust už štvrtým rokom najpopulárnejším jazykom na celej platforme. Väčšina programátorov, ktorí s ním prišli do styku, si ho totiž rýchlo zamilovala. Ak si s ním do styku zatiaľ neprišiel, možno sa pýtaš, čo je na Ruste také magické. 

 V skratke by sme mohli povedať, že Rust s ľahkosťou rieši problémy iných jazykov bez väčších nevýhod. Patrí síce medzi statické programovacie jazyky, no narozdiel od svojich kolegov je oveľa jednoduchší a vďaka efektívnej práci s dátami aj pamäťovo skladnejší. Rovnako ako pri ďalších menovaných jazykoch, aj tu pri tebe stojí rastúca komunita nadšencov, ktorá ti pomôže s akýmikoľvek problémami.

Vybrali sme niekoľko, no možnosti sú obrovské

Z obrovského mora programovacích jazykov sme vybrali niekoľko našich favoritov, ktoré nám svojou stálou či rastúcou popularitou prídu najrelevantnejšie. Možností je však primnoho a vydali by pokojne na niekoľko článkov. Či už sa tvoj favorit, v ktorom exceluješ, na našom liste nachádza alebo nie, napíš nám a my ti nájdeme job, kde svoju vášeň zužitkuješ do poslednej kvapky.


Ďalšie články