Zabudni na Stack Overflow a začni kódiť
Zabudni na Stack Overflow a začni kódiť

Zisti, ako ti kopírovanie kódu z online fór bráni byť lepší programátor.

V rýchlo rastúcom odvetví ako je IT sa potrebujeme neustále vzdelávať a získavať nové znalosti. Pre úsporu času či lenivosť sa však nesnažíme problémy naozaj pochopiť. Namiesto toho použijeme prvé riešenie, ktoré nájdeme na Google či Stack Overflow. 

 

Tretina vývojárov používa Stack Overflow denne

Vplyv diskusných fór na IT komunitu je možno ešte väčší ako si myslíš. Prieskum na 83 000 ajťákoch ukázal, že tretina kóderov navštívi Stack Overflow každý deň, štvrtina viackrát za deň, a zvyšok minimálne raz za týždeň.

Podiel programátorov, ktorí však aktívne prispievajú je výrazne nižší. Takmer 70 % sa nikdy nepridalo do žiadneho diskusného vlákna a iba 4 % odpovedá na otázky ostatných pravidelne.

Napriek nízkej aktivite užívateľov je Stack Overflow po vyhľadávači Google druhý najčastejší zdroj informácií pre ajťákov z celého sveta.

Zdroj: Developer survey 2021
Zdroj: Developer survey 2021


3 dôvody, prečo obmedziť bezduché kopírovanie zo Stack Overflow

Stack Overflow je skvelý zdroj informácií, na ktorom nájdeš viac než 33 miliónov odpovedí. Jeho veľkou výhodou je, že ťa naučí sa správne pýtať. Po čase dokážeš lepšie popísať problém a zlepšíš sa aj v terminológií. Vedieť sa pýtať je totiž v IT rovnako dôležité ako to, či vieš vybrať správne riešenie.

Nezabudni však na to, že na odpovede zo Stack Overflow sa nemôžeš na 100 % spoľahnúť. Skús preto obmedziť bezduché kopírovanie kódu na minimum a choď pri riešení problému viac do hĺbky. Naučíš sa tak viac, a oproti ostatným získaš aj určité výhody.

1. Nestane sa z teba copycat

Možno ti príde zbytočné učiť sa programovací jazyk, ktorý práve nepotrebuješ. Hlavne, keď môžeš časť jeho kódu, ktorú hľadáš jednoducho skopírovať. Nedávne výskumy však ukazujú, že kopírovanie častí kódu z online editorov predstavuje potenciálne bezpečnostné riziko pre akékoľvek ďalšie použitie

Výsledky potvrdzujú aj zistenia štúdie z roku 2017, ktorá na Stack Overflow našla až 1161 rizikových častí kódu, ktoré boli skopírované a vložené do 1,3 milióna aplikácií na Google Play.



2. Získaš sebavedomie a užitočné skills

Získavanie odpovedí už teraz ti môže v budúcnosti pomôcť rozpoznať rozdiely medzi dvoma verziami na úložisku či rýchlo opraviť bugy aj v cudzom kóde. Preto ak odíde z vášho tímu vývojár, ktorý softvér napísal, nebudete bez neho takí stratení.

3. Po rady si budú ostatní chodiť k tebe

Ísť do hĺbky, čítať knihy, či pravidelne prispievať do špecializovaných skupín na sociálnych sieťach zaberie nejaký čas. Stojí to však za to. Uvidíš, že časom začnú ostatní chodiť po radu za tebou.


Do akej miery využívaš Stack Overflow ty? Podeľ sa o svoje skúsenosti v komentároch na Facebooku

Ďalšie články