Za dobrým kódom nie je talent, ale drina
Za dobrým kódom nie je talent, ale drina

Tento mýtus už potreboval fixnúť.

Keď stretneš vyskilleného 20-tnika, ktorý programuje prvú ligu, povieš si, že je to talent. Isto sa narodil s tými správnymi bunkami.

Vôbec to tak nemusí byť. Možno len kódil v čase, keď jeho kamoši po škole hrali wowko.


Talent nerozhoduje, tvrdá drina áno

Čoraz viac odborníkov si myslí, že talent sa preceňuje. Významný americký psychológ Anders Ericsson tvrdil, že každý úspech je výsledkom vrodených vlastností a koncentrovaného tréningu, v origináli deliberate practise.

Tento tréning je založený na neustálom opakovaní a okamžitej spätnej väzbe. Práve spätná väzba ho odlišuje od bežného tréningu. Vďaka pravidelnému feedbacku sa postupne zdokonaľuješ až k vytúženému levelu.



Celý tréning je však náročný a dlhodobý proces, pri ktorom vôbec nefunguje pravidlo 10 000 hodín. Konkrétny čas je u každého iný. Niekto potrebuje 8 000 hodín, niekto 15 000. 

Výsledný úspech vždy závisí od kvality tréningu a tvojho mindsetu.


Prepni na rastový mindset

Rastové myslenie alebo growth mindset je pozitívny typ nastavenia mysle, s ktorým ľahšie predýchaš všetky neúspechy. Ľudia s týmto typom myslenia sú otvorenejší k novým výzvam a dokážu prijímať aj negatívny feedback. Vedia, že sa vďaka nemu posunú ďalej.

Naopak ľudia s fixným myslením veria, že karty sú rozdané. Z obáv pred zlyhaním sa preto často vyhýbajú novým príležitostiam a aj napriek vysokej inteligencii a schopnostiam sa ľahšie vzdajú. 

Pre udržanie správneho mindsetu sa určite vyhni porovnávaniu s ostatnými. Je to strata času. Jediný, s kým by si sa mal porovnávať, si ty sám - z minulého týždňa, mesiaca, roka.

Pritom stačí málo, napríklad prelúskať sa odbornou knihou až do konca bez preskakovania. Uvidíš, že postupne ti to pôjde lepšie a rozšíriš si obzory. Časom ťa už len máločo prekvapí. 

V akej oblasti IT sa snažíš zlepšiť? Napíš nám to do komentára na Facebooku.

Ďalšie články