Prepoistiť sa do inej zdravotnej poisťovne sa dá do 30. septembra. Stojí to za to?
Prepoistiť sa do inej zdravotnej poisťovne sa dá do 30. septembra. Stojí to za to?

Komu sa oplatí zmeniť zdravotnú poisťovňu a čo si pri tom všímať.

Komu sa oplatí zmeniť zdravotnú poisťovňu a čo si pri tom všímať.


Zmenu zdravotnej poisťovne ti odporúčame poriadne zvážiť a nepostupovať unáhlene. Bežným dôvodom býva zmena lekára, ktorý nemusí mať vždy uzavretú zmluvu práve s tvojou poisťovňou. Často zaváži aj fakt, či poisťovňa hradí tvoj naplánovaný operačný zákrok alebo inú liečebnú procedúru.

Určite sa opýtaj na skúseností ľudí z tvojho okolia, na očkovania nad rámec zákona, nadštandardné vyšetrenia pri preventívnej prehliadke, zľavy na kúpeľné pobyty, cestovné poistenie, doplatky za lieky na predpis, príspevok na dentálnu starostlivosť, zazmluvnené CRP vyšetrenie pre dospelých a podobne.

Vopred si over, koľko zmluvných poskytovateľov má daná poisťovňa v tvojom regióne, ako s vybraným poistným hospodári a ako dlho sa v nej čaká na zákrok.



Musím ísť kvôli tomu do pobočky?

Každá poisťovňa to má individuálne. Zvyčajne môžeš požiadať cez formulár na webstránke poisťovne, ďalšou možnosťou je telefonát a ak stále oceňuješ čaro listovej komunikácie, prihlášku môžeš poslať aj poštou. Samozrejme, môžeš prísť osobne do pobočky, prípadne využiť svojho finančného sprostredkovateľa.

Ponuku každej poisťovne nájdeš na webe, priamo v pobočke alebo si môžeš pokecať s call centrom. Zmeniť zdravotnú poisťovňu je možné len raz ročne, a to vždy do konca septembra. V prípade nespokojnosti tak môžeš urobiť každý rok.

Zmena zdravotnej poisťovne nemá vplyv na výšku tvojich odvodov.

Čítaj tiež: Mám programovať na živnosť alebo SRO-čku?

Ďalšie články