Mám programovať na živnosť alebo SRO-čku?
Mám programovať na živnosť alebo SRO-čku?

Zisti, kedy sa ti oplatí živnosť, eseročka, a kedy oboje.

Uvažuješ o podnikaní v IT a váhaš medzi živnosťou a SRO-čkou? Náš krátky prehľad výhod a nevýhod oboch foriem podnikania ti pomôže rozhodnúť sa správne.

Ručenie a zodpovednosť

Prvú vec, ktorú potrebuješ zvážiť sú implikácie podnikania v IT. Ako kontraktor na živnosť pracuješ vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť. Ručíš teda celým svojim majetkom. Nemusíš sa však báť. 

V praxi sme za 20 rokov v IT nezaznamenali žiadny reálny dopad na živnostníkov.

Pri programovaní na SRO-čku už nepodnikáš pod svojim menom, ale pod menom obchodnej spoločnosti. Ako spoločník navyše ručíš len do výšky svojho nesplateného vkladu, takže negatívne dopady podnikania na teba sú týmto výrazne limitované a nemajú ani dosah na tvoj súkromný majetok.

Náklady

Okrem otázky zodpovednosti zváž aj to, aké budeš mať náklady. Myslíme tým hlavne poplatky pri zakladaní, dane a odvody.

Poplatky spojené so založením

Medzi tvoje prvé náklady pri podnikanií v IT budú pravdepodobne patriť poplatky spojené s jeho zahájením. Aj tým sa ale môžeš vyhnúť vyhnúť! Stačí požiadať o živnosť online, a máš to zdarma. Navyše ti osvedčenie príde už do troch pracovných dní.  

Proces zakladania SRO-čky je však už zdĺhavejší, trvá aj dva týždne. Obráť sa preto na spoločnosť, ktorá všetko urobí za teba. Rátaj však s tým, že ťa vybavenie eseročky vyjde okolo 250 €.

Nezabudni, že založenie “eseročky“ nie je to isté, čo jej vznik. S.R.O. nevznikne podpísaním spoločenskej zmluvy alebo zakladateľskej listiny. Právnickou osobou sa staneš až zápisom do obchodného registra.

Dane

Na SRO-čke ako konateľ platíš daň z príjmov 15 až 21 % a všetci tvoji spoločníci ešte odvádzajú 7% daň z dividend. Ako živnostník so zdaniteľným ročným príjmom do 49 790 platíš 15% daň z príjmov. Ak je tvoj ročný obrat ale vyšší, vzniká ti povinnosť platiť 19 až 25% daň. Zároveň, po prekročení tejto hranice už musíš platiť aj DPH.

Odvody

Prvý rok na živnosti neplatíš žiadne odvody do Sociálnej poisťovne. Potom sa to ale zmení. Čím viac zarobíš, tým vyššie odvody budeš na živnosti platiť.  Z hľadiska odvodov sa ti po prvom roku na kontrakte oplatí prejsť na eseročku. Spoločník fungujúci na výplate zo zisku či konateľ, ktorý je zároveň zamestnancom eseročky totiž Sociálke nič neplatí. 

Viac o výplate mzdy a zisku na eseročke sa dočítaš aj v našom nedávnom článku

Ajťáci s veľkými príjmami môžu problém vysokých odvodov a daní fixnúť aj kombináciou oboch druhov podnikania. Zisk z príjmov sa im rozdelí, a oni sa vedia dostať pod 49 790 €. V živnosti pritom využijú možnosť paušálnych výdavkov do max. 20 000 €,  a zvyšok si fakturujú na SRO-čku aj s nákladmi. 

Výhodou spojenia oboch typov podnikania je aj 15% daň, a to, že odvody do zdravotky platíš iba raz. Mysli však na to, že s takýmto riešením musí súhlasiť aj klient. 

Účtovníctvo

Živnostník s paušálnymi výdavkam ročne zaplatí za vypracovanie daňového priznania účtovníkovi od 30 do 100 €.  Pri s.r.o. to môže byť pre vedenie podvojného účtovníctva ročne aj 200 až 500 €. Záleží či sa neho obracia mesačne, kvartálne alebo raz ročne. 

Vždy je lepšie mať dohodnutú pravidelnejšiu výpomoc. Dôvodom sú faktúry zo zahraničia. Účtovník ťa tak vždy stihne včas upozorniť, keď sa zabudneš pre DPH registrovať v zahraničí. 

Viac sa dozvieš v tomto našom článku.

Účtovná uzávierka

Ako živnostník nemáš povinnosť viesť si účtovnú uzávierku, tú majú len eseročky. Na finstate ťa preto nik nenájde. Informácie o všetkých tvojich nedoplatkoch na odvodoch a daniach sú však voľne dostupné v databáze dlžníkov Sociálnej poisťovne alebo na stránke Finančnej správy. 

Ukončenie podnikania

Posledným rozdielom medzi podnikaním na živnosť a eseročku je spôsob jeho ukončenia. Pri živnosti ti stačí elektronické oznámenie o ukončení podnikania, prípadne pozastavenie. Následne si vymazaný z obchodného registra. 

Rušenie s.r.o. je už niekoľkomesačný proces, ktorý ťa bude aj niečo stáť.  Vymazaniu z OR predchádza schválenie jej zrušenia valným zhromaždením a likvidácia spoločnosti. Väčšinou to za teba vybavuje špecializovaná spoločnosť.

V porovnaní so živnosťou môžeš ale SRO-čku predať so ziskom. Nemusíš pritom na nič čakať a kupca môžeš hľadať aj hneď, ako sa rozhodneš ukončiť svoje podnikanie v IT.

Vieme, že keď začínaš podnikať v IT alebo to len zvažuješ, môže byť ťažké vybrať si medzi živnosťou a eseročkou. Našťastie máš nás. Ozvi sa a spolu to fixneme.

 

Alebo nám napíš do komentov na Facebooku, s akými ďalšími problémami pritom bojuješ.

Ďalšie články