O lojalite a poznaní vlastnej hodnoty
O lojalite a poznaní vlastnej hodnoty

Ako si udržať zamestnancov? Sú IT kontraktori lojálnejší? Aj to sa dozvieš v tomto článku.

Ako majiteľ firmy som často nútený zasahovať do výberu zamestnancov a zohľadňovať to, čo môj tím aktuálne potrebuje. Ak sa rozhodneš založiť si firmu a neplánuješ z nej spraviť korporáciu s desiatkami až stovkami zamestnancov, pravdepodobne čaká táto HR agenda aj teba.

Škála zamestnaneckých osobností je rôzna. Povieme si o dvoch typoch: neochvejne lojálny zamestnanec, ktorý pracuje aj na úkor seba a žoldnier-fluktuant, ktorý v projekte vydrží len do najbližšej o trochu lepšie platenej ponuky. Obe tieto persóny sa nachádzajú na jednom spektre, len na opačných koncoch. A ani jeden nie je najlepšou voľbou.

 

Lojálny zamestnanec

Lojálni zamestnanci sú samozrejme väčším assetom, no ak budú dlhodobo nespokojní, vyhoria. Ako v nich budovať zdravé sebavedomie a poznanie vlastnej hodnoty? Aj túto úlohu môže zastúpiť CEO, ak chce budovať zdravý tím.

Problém nastáva, ak lojálny zamestnanec narazí na strop možnosti firmy. Ak pri tom strope zostane príliš dlho bez toho, aby si to niekto všimol, začne ho tlačiť. Nie je výnimočné, že tento šikovný lojálny zamestnanec nepozná svoju hodnotu, preto za ňu nepožaduje nič naviac. Nepýta si zvýšenie platu, nechce od vás nové možnosti rastu, neuvažuje nad rozšírením vašej spolupráce. Po čase, keď už svojich zamestnancov a ich povahy poznáš, musíš byť tým, kto prejaví proaktivitu v udržiavaní funkčného pracovného vzťahu a spolupráce. Najmä pri niektorých typoch introvertov to inak nepôjde. V opačnom prípade nastáva u zamestnanca buď spomenuté vyhorenie, alebo frustrácia a nevyhnutný odchod k niekomu, kto prejavil väčšiu empatiu a ocenil jeho skillset.

Keď je to kľúčový zamestnanec, takýto odchod môže mať veľmi negatívny dopad na chod firmy. Prevencia nie je najjednoduchšia, no fullstack podnikateľ by ju mal zvládnuť: sleduj svojich zamestnancov, poznaj ich silné a slabé stránky, zvyšuj im ten strop možností. Nech majú kam rásť. Spolu s nimi porastie aj tvoja firma. Nesprav však nikdy tú chybu, že stavíš všetko na jedno kartu – jedného zamestnanca. Maj v tíme viac es.

 

Fluktuant

Dnes, keď programátora predáva práca na zaujímavých projektoch skôr, než štruktúrované CV, môže byť náročné na pohovore odhaliť fluktuanta. Takýto človek sa preraďuje z jedného pracovného pruhu do druhého bez toho, aby sa pozrel do späťáku na tú paseku, ktorú spôsobuje. Preraďuje sa ale veľmi šikovne, lebo väčšinou aj šikovný je.

Fluktuanti sa dokážu predať, mnohí z nich sú skúsení ľudia s expertízou. Chýba im však čosi pre dlhodobé fungovanie v tíme. Na rovinu si musíme povedať, že očakávať od zamestnanca príliš veľkú časovú, energetickú alebo emočnú investíciu do mojej firmy je naivné. A práve tento typ zamestnancov to veľmi dobre vie. Sú zainvolvovaní tak akurát, odvádzajú prácu, ktorá ich buď udrží alebo posunie na to správne miesto, a pri vidine lepších podmienok loď opúšťajú. Svoju hodnotu poznajú veľmi dobre a chcú za ňu dostať ohodnotenie v plnej výške.    

Z pohľadu majiteľa firmy poviem, že sa mi to nepáči. Z pohľadu fluktuanta by som povedal, že len sledujem svoj záujem, rovnako ako majiteľ firmy. Rovnako ako pri lojálnom zamestnancovi, aj tu dávam podobnú radu: maj v tíme viac šikovných ľudí. Musel by si byť fakt smoliar, aby si vyskladal tím zo samých fluktuantov.

 

Poučenie pre firmy

V našom odvetví máme jednu nespornú výhodu. Množstvo šikovných ľudí si zachováva svoju slobodu a zostávajú IT kontraktormi. Freelancer však nie je automaticky žoldnier-fluktuant. Nie je to ešte podnikateľ, no skúsený kontraktor aj tak vie, že musí dodržiavať určené podmienky, lebo by riskoval svoju reputáciu. Je krok od podnikania, takže to má v hlave usporiadané.

Vďaka tomu je ideálnou posilou pre firmy, ktoré majú problém s nájdením a dlhodobým udržaním si kvalitného zamestnanca. Viaceré firmy, ktoré vďaka nám už na projekt získali šikovného človeka, s ním zostávajú v kontakte aj po vypršaní prvotného kontraktu. Zmluva sa dá hocikedy obnoviť. Spolupráca medzi skúseným IT kontraktorom a firmou, ktorá chápe výhody dočasného kontraktu, je ako zrelý, zabehnutý vzťah. Máte zladené očakávania, viete komunikovať, nerobíte si naprieky a všetci sú spokojní.

Ďalšie články