Podnikateľ nie je freelancer: 1. časť
Podnikateľ nie je freelancer: 1. časť

IT freelancer nie je podnikateľ. Aký je medzi nimi rozdiel si prečítaš v prvej časti článku od nášho CEO.

Veľa freelancerov označuje samých seba za podnikateľov. Majú k tomu možno našliapnuté, ich agenda je širšia, než agenda bežného zamestnanca. No budovanie firmy a jednoduché dodávanie služieb je neporovnateľné. Ak nad podnikaním uvažuješ, mal by si poznať aj jeho tienisté stránky.

V prvom rade si uvedom, že freelancer (alebo ako ho u nás voláme, IT kontraktor) a podnikateľ sú dve odlišné ligy, dve odlišné váhové kategórie. Fakturant môže byť stále zamestnancom. Ak sa rozhodne, že nebude viazaný dlhodobo na jedno pracovné miesto, alebo bude pracovať na viacerých projektoch naraz, stane sa IT kontraktorom. No to, čo z neho robí mušiu váhu v porovnaní s podnikateľom, je zodpovednosť. Tá zostáva rovnaká, ako v zamestnaní.


Zodpovednosť za seba vs. zodpovednosť za druhých

Hovoriť o sebe ako o podnikateľovi, ak mám jednoosobovú s.r.o. je trochu scestné, lebo mi uniká pravdepodobne najdôležitejší aspekt skutočného podnikania – práca s ľuďmi. Do istej miery s ľuďmi pracuje aj kontraktor: komunikuje s klientmi, možno outsourcuje niektoré úlohy kamarátovi. No kým nikoho nezamestnáva, má zodpovednosť len sám za seba.

V Arive mám 6-7 blízkych spolupracovníkov. Sú to mladší aj starší ľudia, a každý z nich má svoje záväzky, hypotéky, životné plány. Musím zladiť ich osobné motivácie, vyskladať tú mozaiku tak, aby boli všetci ochotní pre mňa pracovať, aby išli správnym smerom, ale aby aj dosiahli úspechy, videli v práci pre mňa a moju firmu zmysel. Jednoducho, už nie som zodpovedný len za seba, som zodpovedný aj za úspech tejto skupiny ľudí.

Môžeš si myslieť, že ak nenájdeš človeka, ktorý vykoná operatívu, alebo ti zo dňa na deň vypadne, jednoducho ho zastúpiš sám. Čo ak sa ti to ale stane pri 5 projektoch? Tvoj deň má len 24 hodín. Ak má tvoje podnikanie rásť, musíš delegovať. Musíš zamestnávať, a tým pádom prebrať aj zodpovednosť za iných. A toto je prvý veľký rozdiel.

 

Instantný dopamín vs. skutočné prekážky

Veľa ľudí je zvyknutých na instantnú zábavu a prenášajú si to aj do pracovnej činnosti. Chcú to mať vzrušujúce, ihneď, a najlepšie zadarmo. Svet speje k tomu, že všetko je k dispozícii v mobile, instantne a na mieru. Dalo by sa povedať, že aj taký je občas pocit z freelancingu.

Učia nás to aj sociálne siete. Sociálne siete nie sú zlá technológia, zlé je len to, čo pri príliš častom používaní robia s našim mozgom. Naučia nás na lacný dopamín, ktorý sa produkuje pri každom lajku, komentáre, pri každej novej zaujímavej informácii, ktorú ani nestihneš aplikovať do skutočného života.

Realita ťa ale dobehne. Rozdiel medzi uspokojením (byť pasívny konzument) a tým, že treba niečo odmakať (byť tvorca, producent), je pre niektorých kruté vytriezvenie. A keď si potom postavený pred reálny problém a riešenie nie je ihneď k dispozícii, prichádza frustrácia. Ak by som to chcel veľmi strečnúť, podnikanie a sociálne siete sú si protipólmi. Na sociálnej sieti vidíš úspech hneď, máš pocit instantného uspokojenia. Podnikanie môže byť úplne opačné. Kým príde pocit úspechu a skutočného uspokojenia, môžeš byť na pokraji síl a demotivovaný. No keď tá odmena v podnikaní príde, stoji to za to. Vidieť, ako ti rastie biznis, na ktorom makáš roky, mesiace, to je úplne iný dopamín, než na aký ťa učí Instagram.

 

 

Malé úlohy vs. skutočná práca

Náš mozog dokážu oklamať aj aktivity mimo sociálnych sietí. Napríklad to, že si zaplatíš kurz, ktorý ti v podnikaní môže pomôcť. Lenže platenie nie je odmakanie. Dať si školenie nie je na škodu, no zadovážiť si ho, to je len začiatok. Musíš mu následne venovať pozornosť, nové poznatky konfrontovať s tým, čo už vieš, zaradiť ich a následne ich aplikovať.

Nedávno som bol na jednej účtovno-právnej celodennej prezentácii. Bolo tam možno 70 ľudí, všetko podnikatelia. Ku koncu sa nás prezentujúci cez aplikáciu spýtal na niekoľko otázok z prezentácie, mohli sme odpovedať cez mobil a videli sme aj vyhodnotenie odpovedí. Aby si chápal, účtovnícke a právne aspekty podnikania sú mi proti srsti, iritujú ma. Ako programátor v nich nenachádzam logiku, nebavia ma. Ale sedel som tam, počúval a snažil sa naučiť niečo nové, lebo za tie roky podnikania viem, že aj toto je cesta k zlepšovaniu sa. Vedľa mňa sedel ďalší IT špecialista s podobným mindsetom.

Paradoxne, obaja sme z otázok vedeli zodpovedať najviac, čo nám ukázal krátky test. Sused mal v odpovediach najvyššie skóre, ja som bol hneď sa ním. Aspoň schématicky sme porozumeli, čo s čím súvisí a logicky si to priradili k častiam prezentácie. Nie kvôli fotografickej pamäti, alebo vysokému IQ, či znalosti problematiky – ale preto, že sme dávali pozor. Okolití podnikatelia si vybavovali maily, riešili určite veľmi dôležité veci ohľadom vlastného biznisu, no riešili to v nesprávny čas a na nesprávnom mieste.

Nestačí si školenie kúpiť, ani sa ho zúčastniť. Musím sa naň fokusnúť, vyťažiť z neho všetko, čo sa dá, aby mi to neskôr pomohlo. A v neposlednom rade musím vyťažiť maximum z peňazí, ktoré do školenia investujem. Odškrtnúť si z checklistu tie najmenšie úlohy je falošný pocit práce. Eat that frog. Splň najťažšiu úlohu. Aj o tom je podnikanie.  

 

IT kontraktor vs. podnikateľ

Ako tak čítaš, možno ti napadá, prečo by vôbec niekto chcel byť podnikateľ, keď je to také náročné? Okrem tej potreby niečo dosiahnuť, zanechať po sebe odkaz v podobe firmy, je tu samozrejme aj finančná stránka. Ak sa firme darí, podnikateľ môže zarobiť 10 aj 20-násobne viac, ako bežný IT kontraktor. Skutočný problém je ale cena, ktorú za to musí zaplatiť.

Pomere výkon/cena je jednoznačne najvýhodnejší u IT kontraktora. Krivka spokojnosti vystrelí do výšok, ak to porovnáme so zamestnancom, ale aj zo začínajúcim podnikateľom. Sám to môžem potvrdiť, keďže som bol freelancer. Pre kontraktora je radosť žiť. Človek má 100 % kontrolu nad všetkým, lebo všetko vyrába sám. Nikto ho nevydiera výpoveďami, nesťažuje sa mu na zlé zamestnanecké podmienky, nevynecháva mu dochádzku, nezatajuje sa.

IT kontraktor má zodpovednosť nanajvýš sám za seba. Vie si zarobiť pekné peniaze. Tento pomer je neuveriteľný a myslím si, že som v žiadnom inom odvetví, ani v žiadnom inom pracovnom pomere nevidel také priaznivé podmienky, aké má IT kontraktor. Lepšie mohli byť snáď len počiatočné šťastné investície do bitcoinu, kedy si niekto náhodne a skôr pocitovo kúpil kryptomenu za pár stoviek, opäť náhodne a nevedome ju vyhodloval, až sa mu vrátila v násobkoch.

Pri podnikaní nie je prínos/výkon rovný času/úsiliu. Niektoré veci sa kryštalizujú celé roky. Nie všetok čas, ktorý investuješ do podnikania, bude hneď zaplatený. A ak si rodinne nastavený, podnikanie pre teba nemusí byť najlepšou voľbou. To je ale v poriadku. Aj keď nebudeš podnikateľ, neznamená to, že nemôžeš byť úspešný a veľmi dobre ohodnotený IT kontraktor. Problémov, challengov, projektov, jobov je a bude vždy dosť.

Ak to ale myslíš s podnikaním vážne, v druhej časti tohto článku ti poviem viac o tom, ako budeš musieť vystúpiť zo svojej komfortnej zóny.

Ďalšie články