Nootropiká: drahé cukríky alebo reálny mozgový booster?
Nootropiká: drahé cukríky alebo reálny mozgový booster?

Dopomôžu ti nootropiká k lepšiemu sústredeniu? Prečítaj si náš článok a dozvieš sa viac o tzv. “smart drugs”.

Prebdené noci nad kódom, uzávierka projektov a neustále iterácie si pýtajú svoju daň. Nejeden z nás sa po náročnejšom období cíti požuvaný ako Hubba Bubba, a potom palivo dopĺňame litrami kávy, energeťákmi, alebo hroznovým cukrom. Ale sú tu aj takí, ktorí na to idú vedecky, alebo skôr biohackersky, a siahnu po nootropikách. Ak si sa s výrazom nootropikum ešte nestretol, čaká ťa zaujímavé čítanie.

Čo sú to nootropiká?

Nootropné látky, teda nootropiká, sú bioaktívne zlúčeniny, ktoré ovplyvňujú metabolické procesy v tele aj mozgu. Predstavil si si prísne tajnú drogu vyvíjanú armádou? Brzdi. Nejaké nootropikum v surovej forme máš pravdepodobne doma, a ani o tom nevieš. Kofeín je pravdepodobne najrozšírenejšou látkou, ktoré nootropné doplnky obsahujú.

Ako už úvod napovedá, niekto siahne po nootropiku kvôli energií, únave, vyčerpaniu, iný zase pre tlmenie stresových reakcií. No je tu omnoho viac faktorov, prečo sa tieto doplnky stravy stali také obľúbené:

Zlepšenie koncentrácie a pozornosti

Niektoré nootropiká sľubujú, že vďaka nim sa budeš na prácu, učenie alebo inú činnosť sústrediť po užití viac, a dokonca ti pomôžu prekonať tzv. brain fog, mozgovú hmlu, ktorá sa objavuje v istých psychických rozpoloženiach, ale aj po úrazoch alebo spánkovej deprivácii.

Skrátenie reakčného času, zrýchlenie reflexov

Toto znie už trochu sci-fi, ale vráťme sa späť ku kofeínu. Kofeín blokuje adenozín, zlúčeninu, ktorá mozgu hovorí, že je telo unavené. Iba blokuje, takže keď sa kofeín zmetabolizuje, zrazu pocítiš únavu ešte výraznejšie. Podstatou ale je, že tento efekt ťa vážne nabudí a bez padajúcich viečok je jednoduchšie reagovať rýchlejšie. Kofeín je zároveň len jednou z látok, ktoré na bdelosť pôsobia.

Zvýšenie motivácie, zlepšenie učenia sa

Áno, aj toto nootropiká dokážu. Sú to biochemicky aktívne látky a mnohé z našich rozhodnutí a akcií sú práve biochemického pôvodu. Zaradiť tam môžeme aj odhodlanie a motiváciu, o ktorej si povieme nižšie.


Účinkov je však omnoho viac, niektoré viac, iné menej uveriteľné. Pozrime sa na to, čo za účinkami stojí a ako ich môže vysvetľovať veda.


Ako nootropiká účinkujú

Nadšení biohackeri pripisujú „smart drugs“ viaceré účinky, my by sme mali byť skeptickejší. Základom teda bude:

Prekrvenie

Rozširovanie, alebo naopak, zužovanie ciev dokáže ovplyvňovať prekrvenie organizmu, a to aj v mozgu. Prekrvenie je dôležitejšie, než si mnoho ľudí uvedomuje. Prináša kyslík, živiny, odplavuje využité a nepotrebné látky.

Protizápalové a antioxidačné účinky

Zápal je prirodzenou reakciou tela, no chronický – dlhodobý zápal nie je dobrým znamením. Nootropiká obsahujú látky, ktoré zápal tlmia. Či je to zdravé, alebo nie, záleží od konkrétnej situácie – no nie každý zápal je zlý a niekedy jednoducho znamená, že sa ti hojí rana.

Tvorba neuortransmitterov a citlivosť receptorov

Spomínaná motivácia súvisí s neurotransmitermi/neurohormónmi, látkami, ktoré prenášajú vzruchy a impulzy. Na ich zachytenie máme v tele rôzne druhy receptorov. Nootropiká môžu mať kombinovanú úlohu:

Podporia tvorbu neurotransmitterov – napríklad dopamín, alebo serotonín, ktoré vplývajú na pocit pohody, únavy, alebo motiácie,

Zároveň zvýšia citlivosť receptorov, takže na zlepšenie nálady budeš potrebovať menej serotonínu, či na nabudenie menej dopamínu.


Ako nájsť správnu kombináciu nootropík?

Skutočný biohacking nie je postavený na bezmyšlienkovitom kombinovaní suplementov. Náročný je práve pre množstvo času, ktoré mu musíš venovať. Môžeš si pozrieť odporúčania na subreddite Biohackers a inšpirovať sa protokolmi či kombináciami, neplatia tu však univerzálne rady.

Rovnako ako pri liekoch, aj tu je dôležité dávkovanie podľa váhy, veku, pohlavia a úprava pomeru podľa toho, aký účinok hľadáš. Firmy ako THESIS s týmto problémom biohackerom pomáhajú. Podľa vstupného kvízu určia tvoje ciele a namiešajú ti 4 customizované blendy nootropík, ktoré otestuješ. Výsledky skonzultuješ s ich trénerom, až sa dopracujete k finálnemu blendu. Nanešťastie, zatiaľ je táto služba k dispozícii len v USA, ale časom sa snáď rozšíri aj do našich končín.

Ak sa rozhodneš ísť do nootropík na vlastnú päsť, začať môžeš týmito suplementmi:

Cholín

Látka s neuroprotektívnymi účinkami. Podporuje prenášanie vzruchov a metabolické procesy v mozgu, čo má vplyv na pamäť a rýchlosť učenia.

Ashwagandha

Indický ženšen je koreň, ktorý reguluje citlivosť tela na kortizol. Kortizol je stresový hormón, ktorý je občas démonizovaný, keďže má v organizme svoju úlohu. V stresových obdobiach je ho však príliš a pri dlhodobej nadmernej produkcii môže spôsobovať chronické ochorenia.

L-Teanín

Využívajú biohackeri pre 2 primárne fyziologické účinky: zmierňuje pôsobenie a vedľajšie účinky kofeínu – z toho dôvodu sa tiež pridáva do silnejších energetických nápojov, ktoré spôsobujú tzv. jitters, trasenie rúk, nepokoj, zrýchlený tep.

Druhým účinkom je zvyšovanie citlivosti na serotonín, čo pomáha v upokojení sa a ľahšej relaxácii.

GABA

Kyselina gama-aminomaslová je tzv. inhibičný prenášač vzruchov, čo znamená, že pomáha znižovať nervovú aktivitu. To ti pomôže v stresových a krízových situáciách, budeš uvoľnenejší, lepšie zvládneš psychickú záťaž, pozitívne sa tiež GABA podpíše na tvojom zaspávaní a samotnom spánku.

 

Výber týchto nootropík nie je náhodný. Ich kombinácia je vhodná práve pre obdobie zvýšenej psychickej záťaže. Než sa ich rozhodneš užívať, prečítaj si odporúčané dávkovanie. Výstraha: aby sme ti odpovedali na otázku z nadpisu – nootropiká nie sú cukríky. Podľa viacerých metaštúdií majú preukázané účinky a môžu spôsobovať kontraindikácie s inými liečivami. Citliví ľudia by sa mali mať na pozore pred vplyvom na neurotransmitery, tehotné a dojčiace ženy by zase mali vedieť o negatívnom vplyve na laktáciu.

Skombinuj nootropiká s dostatočným množstvom spánku, vystavuj sa hodinu po prebudení dennému svetlu, reguluj si dopamín studenými sprchami a pocítiš rozdiel v pozornosti, energii aj výkone. Nepovažuj však „smart drugs“ za náhradu preventívnych prehliadok alebo všeliek na chronické ochorenia – sú a vždy budú len doplnok životosprávy.

Ďalšie články