Kvantový počítač pomôže aj v medicíne a technologickí manažéri preferujú generatívnu AI
Kvantový počítač pomôže aj v medicíne a technologickí manažéri preferujú generatívnu AI

V Číne sa bude míňať, aby sa šetrilo, IBM spojilo sily s univerzitami a AI už maká vo firmách.

Daňové úľavy v prospech inovácií

Investície Číny oslabli, nezamestnanosť mladých ľudí stúpa, ich akcie klesajú a jüan sa voči doláru výrazne oslabil. Prezident Si Ťin-pching považuje moderný priemyselný systém za hlavnú prioritu pre zabezpečenie lepšej budúcnosti krajiny. Má v pláne zaviesť dotácie pre priemyselné odvetvia ako vývoj nových materiálov alebo rozvoj umelej inteligencie a čipov. Taktiež zvažuje daňové úľavy pre technologické firmy z výrobného sektora na podporu ekonomiky a inovácií. Vďaka tejto forme daňových stimulov by mohli firmy ušetriť stovky miliárd jüanov. 


Superpočítač od IBM

IBM plánuje vytvoriť najvýkonnejší kvantový počítač so 100-tisíc kvantovými bitmi. Do projektu zapojili aj akademickú komunitu a vedecky či priemyselne orientované koncerny. Do partnerstva s univerzitami v Tokiu a Chicagu IBM investuje až 100 miliónov dolárov. 

Kvantový počítač sa zameria na korekcie kvantových chýb, kvantovú komunikáciu medzi clustermi a kvantové algoritmy. Počítač bude prepojený s inými superpočítačmi, no nebude vedieť pracovať samostatne. Mal by prispieť k zlepšovaniu technológií batérií, objavovaniu nových liekov a dynamickejšiemu rozvoju výroby hnojív.


AI v IT

Podľa strategickej poradenskej spoločnosti Altman Solon takmer každá štvrtá technologická firma v Amerike používa na podporu vývoja softvéru generatívne nástroje AI. Očakávajú výrazný nárast v osvojení si týchto nástrojov aj v obchodných funkciách. 

Prieskum uskutočnili s 292 vedúcimi technologickými manažérmi, pričom robili rozhovory aj s inými odborníkmi z tohto odvetvia. Výsledky ukázali, že je v rámci podnikových funkcií silný dopyt na generatívne nástroje AI. 

AI podľa prieskumu používa na vývoj softvéru až 22 % firiem. Po ňom nasledovala oblasť marketingu, kde umelú inteligenciu využíva 11 % spoločností. Zákaznícky servis rieši AI u 8 %  firiem zapojených v prieskume. Altman Solon však očakáva, že tieto čísla budú stúpať. Respondenti preferujú nasadenie generatívnej AI vo verejnom cloude alebo v prostredí svojich poskytovateľov pred budovaním vlastnej infraštruktúry. A to je skvelá správa pre poskytovateľov cloudu.

Ďalšie články