Chceš kódiť efektívnejšie? Vyskúšaj Eat That Frog
Chceš kódiť efektívnejšie? Vyskúšaj Eat That Frog

Zisti, ako stihnúť viac za kratší čas.

Máš už dlho v hlave nápad na zaujímavý vedľajší projekt, no nie a nie ho začať? Možno je teraz ten správny čas skúsiť metódu Eat That Frog, známu aj ako Najprv zjedzte žabu. 


Najprv zješ žabu, potom získaš odmenu

Technika Eat That Frog je jednou z najznámejších metód vysporiadania sa s vecami, do ktorých sa nám vôbec nechce. Jej autor, motivačný rečník a spisovateľ Brian Tracy sa pri jej vytvorení údajne inšpiroval citátom Marka Twaina:

„Keď zješ ako prvú vec ráno živú žabu, už sa ti nemôže stať nič horšie po zvyšok dňa“.

Žaba však nie je iba tá najnáročnejšia a najnepríjemnejšia úloha. Je to tiež task, ktorý nemá pevne stanovený deadline. A pretože nehorí, máme tendenciu ho odkladať. Takou žabou je aj písanie kódu na vlastný projekt. Môže to však byť čokoľvek.


Objav svoju žabu v troch krokoch

Každý z nás začína niekde inde, a preto sa aj naše IT žaby líšia. Postup ich nájdenia je však rovnaký:

  1. Pomenuj svoje ciele a spíš  si zoznam všetkého, čo musíš pre ich dosiahnutie urobiť. Nie je pritom dôležité, či jednotlivé body splníš, ale že ich dostaneš z hlavy.
  2. Priraď ku každej úlohe písmeno podľa priority. Začneš „ačkovými“, teda najdôležitejšími taskmi a skončíš tými „ečkovými“. Viac o technike ABCDE sa dozvieš priamo na blogu Briana Tracyho.
  3. Pomocou Paretovho princípu, podľa ktorého 20 % správne vybraných činností prinesie 80 % výsledkov si vyber ten najdôležitejší bod zo zoznamu, a pripíš si ho do To-Do List-u na ďalší deň.

Túto žabu však nemusíš zjesť naraz, kľudne si ju naporciuj na menšie kúsky.  

Hlavne si to naplánuj na svoju produktívnu špičku, ideálne medzi 8-11h. Nezabúdaj pritom aj na pravidelné 20-minútové prestávky po 90-tich minútach programovania, ktoré najlepšie odrážajú tvoje vnútorné hodinky.

Okrem prestávok je dôležitá aj týždenná revízia. Počas nej si prejdeš všetky žaby, ktoré sa ti podarilo cez týždeň zjesť. Je to zároveň skvelá motivácia pokračovať v pojedaní žiab aj naďalej. V podstate môžeme povedať, že veľkou výhodou techniky Najprv zjedzte žabu je jej systematickosť a prehľadnosť. 

Pravdepodobne však po čase zistíš, že aj keď vďaka Eat That Frog pracuješ pod menším stresom, tvoj výkon začína klesať. To je ale úplne normálne. Celé experimentovanie je prakticky celoživotné, aj naše prístupy sa neustále vyvíjajú a navzájom prelínajú. 

Vyskúšal si už techniku Eat That Frog? Podeľ sa o svoje skúsenosti v komentároch na Facebooku

Ďalšie články