ChatGPT rozširuje svoje funkcie, Apple sa činí a Google opravuje svoje muchy
ChatGPT rozširuje svoje funkcie, Apple sa činí a Google opravuje svoje muchy

S umelou inteligenciou sa čoskoro budeš môcť aj porozprávať, Apple nechce zaostávať a Firefox s Google Chromom sú vystavené malvérom. Viac sa dočítaš v novinkách z IT sveta.

ChatGPT valcuje konkurenciu

Donedávna si vedel do ChatGPT len napísať pokyn, s novým upgradom sa to však zmení. Spoločnosť oznámila, že sa pokyny budú môcť zadávať aj vo forme hlasovej komunikácie, a to cez konverzácie, príkazy alebo otázky. Ďalšou pestrou novinkou je možnosť zahrnúť do konverzácie aj obrázky, čím vieš upresniť a detailnejšie vysvetliť, čo od AI očakávaš. Tieto hlasové a obrázkové funkcionality budú zatiaľ dostupné len pre odoberateľov ChatGPT Plus. 


Apple nespí

Funkciu Spotlight predstavila Apple už v aktualizácii iOS 14 a iPadOS 14 – vďaka nej vieš jednoduchšie vyhľadávať aplikácie, dokumenty a maily. Podľa nového newslettera od Apple Insidera sa Apple plánuje posunúť o level vyššie, a to s integráciou systému Pegas do vyhľadávača a využitím umelej inteligencie. 

Súčasťou stratégie Apple je aj nástroj Business Connect, ktorý predstavili v roku 2022. Tento nástroj zhromažďuje komplexné údaje o prevádzkových hodinách a sídlach podnikov, čím si Apple stáva konkurentom Google. Otázka teda je, či ho bude vedieť pomocou Pegasa predbehnúť.


Ak máš problém s vyhľadávaním novej pracovnej pozície, pozri si našu ponuku jobov.


Aj velikán má svoje nedostatky

Google sa aktuálne venuje náprave svojej zero-day bezpečnostnej zraniteľnosti. Cez ňu sa vedia hackeri znefunkčniť celý prehliadač a spustiť vlastný malvér. Závažnosť zraniteľnosti odborníci ohodnotili na 8,8 z 10, čo predstavuje vysoké bezpečnostné riziko. Ide o otvorený štandard, vyvinutú priamo alianciou AOMedia a Googlom, ktorý však využíva aj Firefox.

Tu sa dočítaš viac.

Ďalšie články