Better done than perfct: Nečakaj na správny moment. Nikdy nenastane.
Better done than perfct: Nečakaj na správny moment. Nikdy nenastane.

Perfekcionizmus na pohovoroch často uvádzame ako akceptovateľnú “negatívnu” vlastnosť. Zároveň tým budúcemu nadriadenému dávame signál, že u nás môžu vždy počítať s perfektným výsledkom. No za akú cenu?

Autorstvo známej vety “Better done than perfect” (Hotové je lepšie ako perfektné) patrí spisovateľke Sheryl Sandberg. Opisuje stav, keď by sme sa nemali bičovať za nedokonalé myšlienky alebo výstupy a konali. Bez akcie sa totiž nemáme ako posunúť tam, kde naozaj chceme byť.

Samozrejme, IT je špecifické odvetvie, kde je často 100% výkon nutnou podmienkou na pokračovanie v projekte. V tomto článku sa ale pozrieme na to, ako prežiť plnohodnotný život mimo odvetvia aj bez plného počtu bodov za výkon.

 

Prečo je 95 % často lepších ako 100? 

 

1. Vyhneš sa paralýze

Uvedomuješ si, že v úlohe treba dotiahnuť pár najmenších detailov, ktoré si možno nikto nevšimne, ale zaberá ti to priveľa času. Vec už musíš odovzdať, ale ťaží ťa pocit, že to musí byť dokonalé. Mentálne ťa vypne a nemo pozeráš na prakticky hotovú vec, ktorá ale v tvojej hlave potrebuje “final touch”.

Ak ide o zadanie, ktoré ešte má napríklad prejsť schvaľovaním či kontrolou, nemusí to byť dokonalá práca hneď teraz. Veď preto je tam ten kontrolný proces, však? Pošli to už a všetky detailíky môžeš zapracovať v druhom kole. Neodovzdaním práce výrazne spomaľuješ  prácu ľudí v ďalších krokoch. A to predsa nechceš.


2. Dostať odpoveď “Nie.” je vždy lepšie ako nevedieť

Pozvi ho/ju von! Napíš tej firme, že pre nich chceš pracovať! Napíš ten prvý blog na LinkedIn a vykašli sa na to, či to niekto bude čítať. Začni kódiť svoju vysnívanú appku a vyrob to MVP-čko.

Perfektný moment neexistuje. Ak sa ti zdá, že nie si úplne ready, máš pravdu. Urob prvý krok. Urob chyby. Urob nápravu. Uč sa za pochodu. Jednak prekonáš najväčšiu psychologickú bariéru – začať – a zároveň, ľudia oceňujú odvahu a radi sledujú autentický progres človeka aj s priznanými chybami a omylmi.

Ako sa hovorí, najlepší deň, kedy začať, bol včera a druhý najlepší je dnes.

 

3. Mýliť sa je ľudské, na dokonalosť máme počítače

Ak by sme ako ľudia boli od prírody naprogramovaní ako dokonalé stvorenia bez chýb, pravdepodobne teraz nečítaš tento blog, ale napájaš sa mysľou na náhodné miesto v multiverze a komunikuješ s medzihviezdnym kamošom v súhvezdí Lyra.

Všetko má svoj čas práve preto, lebo v procese vzniku čohokoľvek vystupuje do hry starý známy ľudský faktor. Niektoré omyly boli na začiatku svet meniacich objavov. Niektoré omyly zachránili životy. Prekonanie sa urobiť vec “nesprávne” je prvý krok, ako ju raz (a neskôr opakovane) urobiť perfektne.


Čítaj tiež: Podľa tejto štúdie vyhorí 8 z 10 developerov

 

4. Nevyhoríš 

Neustále sa naháňanie za dokonalosťou môže prepuknúť do vyhorenia. Neakceptovanie občasných nedostatkov je neakceptovanie tvojho vlastného omylného ja. Bez rešpektu k sebe a svojim limitom sa ľahko dostaneš do stavu, že sa ani nebudeš vedieť postaviť z postele.

Oveľa lepšie je si pred spaním zrekapitulovať, čo sa mi dnes podarilo na jednotku a v čom sa môžem zajtra opäť o kúsok zlepšiť, ako nezaspať vôbec a dookola si premietať, čo sa dnes ešte nestihlo.


(Zdroj: instagram, @visualisevalue)
(Zdroj: instagram, @visualisevalue)


5. GET (SH)IT DONE

Môžeš napísať najlepšiu esej v ročníku, ale ak ju neodovzdáš načas, dostaneš FX a človek, ktorý ju napísal priemerne a odovzdal, bude mať C. To ťa podvedome hnevá, pretože si “zaslúžiš” Áčko. 

No každá skvelá myšlienka je nič, ak ju nezrealizuješ a nemôže ťa hnevať, ak sa priemerné myšlienky dostávajú k masám ľudí. Ich tvorcovia totiž namiesto premýšľania pravidelne tvoria a publikujú.

Exponenciálny rast nedosiahneš, kým si neodtrpíš pomalé začiatky, ktoré nikto nesleduje alebo neocení. Urob to najlepšie ako vieš, a nabudúce bude tvoje najlepšie ešte lepšie. A tak ďalej.

Čitaj tiež: 11 tipov na boj s prokrastináciou

Ďalšie články