Ako získať prácu testera: Návod pre neajťákov
Ako získať prácu testera: Návod pre neajťákov

Prezradím ti, čo na to potrebuješ.

Zvažuješ prácu junior testera, no nevieš či sa na to hodíš? 

Ak dokážeš sedieť celé hodiny za počítačom, až kým nenájdeš chybu vo veľkom excelovom súbore, tak ti gratulujem. Spĺňaš tri základné predpoklady, na to byť testerom – dôslednosť, zmysel pre detail a trpezlivosť.


Okrem týchto vrodených vlastností je dobrou štartovacou pozíciou aj relevantná SŠ alebo VŠ. Ak ju nemáš, postačí aj blízky vzťah k IT a online kurzy. 

Mysli však na to, že každá firma má výberko nastavené inak. Vždy záleží na situácií. Je totiž rozdiel či v rámci interného projektu hľadajú piatich testerov na skúšku a vo finále si nechajú dvoch alebo sa jedná o dôležitý zákaznícky projekt a potrebujú len jedného šikovného a skúseného testera.

Moja rada – zvýš svoje šance a investuj peniaze aj čas rozumne. Namiesto online kurzov si urob základný kurz smerujúci k certifikátu ISTQB. Program je síce drahší, no v CV zažiari určite viac ako bežný Udemy kurz. Navyše sa v ňom môžeš postupne vzdelávať na jednotlivých úrovniach.

 

Ďalší dôkaz pre potenciálneho zamestnávateľa, že to s IT myslíš vážne, je prax. Tá nemusí byť iba platená. Môže to byť kľudne stáž, IT akadémia či neziskový projekt. Čokoľvek, čo ti pomôže ujasniť si smer, ktorým sa chceš pri testovaní vybrať.

Moja rada –  skôr než pošleš odpoveď na inzerát, zisti si, čo daná pozícia skutočne obnáša. Obzvlášť, ak si sa doteraz pohyboval v IT iba okrajovo. Potom sa ti nestane, že ťa práca prestane hneď baviť a budeš z nej chcieť zutekať.

Celé IT je v podstate o riešení problémov. Tester sa na tom podieľa tak, že tieto problémy objavuje. Najskôr si musí podopĺňať všetky potrebné podklady. Až potom vie navrhnúť vhodné testovacie postupy a nájsť všetky chyby. Následne sa nad nimi musí zamyslieť, správne ich zaradiť a popísať tak, aby boli ďalej reprodukovateľné. 

Najdôležitejší predpoklad k pochopeniu problematiky a požiadaviek je preto schopnosť vcítiť sa do role užívateľov. Tí sú mnohokrát nesmierne vynaliezaví, a ty sa musíš na ich spôsob myslenia vedieť naladiť.

Ako tester máš na výber viaceré role, ktoré sa navzájom často prelínajú. Junior testeri robia primárne manuálny testing. Testujú podľa vopred pripravených testovacích scenárov. Tie su pripravené test analytikmi. 

Naopak, automatizovaní testeri svoju činnosť prepíšu do skriptu a samotný výkon nechajú na softvér. Takto manažujú portfólio testov a navrhujú správne testovacie postupy a nástroje.

Ďalšou testerovou povinnosťou je overiť, či to, čo vývojári a ďalší členovia tímu vytvorili, je presne to, čo chce zákazník. Jednotlivé problémy potom nahlasujú vývojárom buď priamo alebo cez nástroj Jira, v ktorom sa evidujú chyby. Vývojár na základe toho chybu opraví a vráti testerovi na skontrolovanie. 

Moja rada – zvýš svoju cenu na trhu práce a nauč sa lepšie komunikovať. Na projekte sa bez schopnosti vedieť komunikovať s ostatnými členmi tímu nepohneš. Je to veľká pridaná hodnota.

Na začiatku sa budeš musieť veľa pýtať, preto sa neboj požiadať o radu alebo priznať, že ti chýbajú niektoré podklady. Taktiež tam bude veľa drobnej koordinácie - ostatní musia vedieť, na čom práve robíš a čo plánuješ ďalej. 

Zároveň sa od teba očakáva, že budeš vedieť odkomunikovať nájdené chyby. Ako tester si totiž posol zlých správ. Napriek tomu ťa ostatní členovia tímu majú radi. Pomáhaš im nájsť zapeklité problémy, a tým vylepšiť aplikáciu ako celok.

Moja rada – okrem komunikatívnosti a schopnosti vcítiť sa do druhých, potrebuješ aj rýchlo pochopiť celú problematiku. Raz totiž môžeš testovať počítačovú hru, inokedy poskytovanie úverov alebo skladové hospodárstvo. Je preto dôležité, aby si rád prijímal všetky nové výzvy.


via GIPHY


A ak ťa na testovaní lákajú práve tieto  nové výzvy, kedykoľvek sa nám ozvi. Nájdem ti tú najlepšiu. 

Roman

Ďalšie články