Ako využiť svoj LinkedIn tak, aby ti prinášal zaujímavé ponuky
Ako využiť svoj LinkedIn tak, aby ti prinášal zaujímavé ponuky

Si developer? Využi svoj LinkedIn naplno a získaj relevantnejšie ponuky projektov. V tomto článku nájdeš niekoľko tipov.

Máš už roky profil na LinkedIn, ale nikdy si sa nedostal k tomu, aby si ho vyplnil? Po každom lognutí sa vidíš neprečítané správy od neznámych ľudí, na ktoré sa ti nechce odpovedať? Poďme sa pozrieť na to, čo s tým môžeš spraviť a ako z tejto sociálnej siete vyťažiť.

LinkedIn je vraj jediná zoznamka, kde sa dynamika medzi mužmi a ženami mení: HR-istky naháňajú developerov, a tí im neodpisujú. Nemá to ďaleko od pravdy. Rovnako ako sú ženy bombardované na Tindri alebo Bumble, programátor si musí dať pozor na každý request alebo odpísanie na správy, aby sa neocitol pod paľbou náboru-chtivých personalistov. Čo je ešte horšie, nešpecializovaný personalista zo spoločnosti bez IT kultúry málokedy rozumie, že práve developeri sa úzko špecializujú a nie každý je full-stack.


Tvoj profil musí začínať špecializáciou

Cieľom tohto článku nie je priniesť ti ďalší spam do inboxu. Chceme ti pomôcť v tom, aby ťa mohlo osloviť práve tých pár uvedomelých HR manažérov, ktorí chápu rozdiel medzi testovaním aplikácií a ich vývojom.

Začnime tým, že hneď pod svojou profilovkou máš button Open to. Keď naň klikneš, otvorí sa ti ponuka s možnosťami:

  • Finding a job
  • Providing a service
  • Hiring

Ak chceš nájsť dlhodobý projekt, odporúčame ti „Finding a job“, ktorý dá jasne najavo, že ťa môžu kontaktovať aj na TPP/dlhodobé kontrahované pozície. „Providing a service“ je skvelá možnosť pre freelancerov, ako ukázať, že môžu dodávať za určitých podmienok svoje služby.

Ešte jasnejšie vieš recruiterom vysvetliť, že kódiš v C# a hľadáš hybridný model práce vďaka showcasu. Máš ho tiež pod profilom a kontroluješ, kto ho uvidí:

Ak si freelancer, na rovnakom mieste si môžeš vytvoriť showcase tvojich služieb. Obsahujú aj hodinovku alebo informáciu o cene na vyžiadanie:


Skúsenosti sú dôležitejšie než škola

Pri tomto tvrdení sa ani nedá napísať, že ide o nepopulárny názor, lebo to vidíme takmer pri každom hiringu. Škola je výhodou v prípade čerstvých absolventov v porovnaní so samoukmi bez skúseností. Keď ale príde na lámanie chleba po rokoch v brandži, podstatné sú projekty a zamestnávatelia.

LinkedIn ti aj v tomto prípade ponúka možnosť ukázať sa v správnom svetle. Pridať pozíciu je základ, no máloktorý developer si vypiple aj projekt. Do projektu môžeš pridať názov, popis, a zároveň sa prepojiť s ďalšími ľuďmi, ktorí boli v tíme a sú na LinkedIn. To ti dáva ďalší priestor na filtrovanie nevyžiadaných requestov. Čím špecifickejšie vykreslíš svoje developerské skúsenosti a skills, tým jasnejšie recruiterom bude, že nie si first level IT support.


Môžeš ísť aj off-topic

Sabbaticaly a krátke či dlhšie odbočky od kariéry sú teraz moderné, a nejeden seniorný developer sa rozhodol vymeniť svoje gamerské kreslo za ortopedickú obuv, spravil si baristický kurz, a teraz robí ľuďom radosť svojím latte art za zlomok pôvodného platu. Alebo aj nie.

Západná vlna sabbaticalov dorazila aj k nám. Síce to nemusí byť až také bežné, no aj u nás sa nájde pár jedincov, ktorí si potrebujú oddýchnuť od termínov. HR-isti na takéto príbehy počúvajú, v ich očiach je to „obohacujúce pre kariérny rast“. Ak si teda bol pol roka v nejakom surfer office, kde si sa venoval skôr marketingu svojich služieb alebo networkingu, pokojne si to na LinkedIn pridaj. Budeš exotickejší. Nájdeš to v sekcií pracovných skúseností, po kliknutí na plusko zvoľ „Career break“.


Prečo si vôbec LinkedIn robiť?

LinkedIn ako developer nemusíš aktívne používať. Jeho najväčšou výhodou je networkovanie, no ak ho správne vyplníš, máš z neho vždy dostupné CV na stále rastúcej sociálnej sieti.

Networking samozrejme zaberá čas, je to podstatná časť budovania new bizu. Ak sa nezameriavaš na budovane vlastnej firmy alebo osobnej značky, týmto aspektom sa trápiť nemusíš. Namiesto toho môžeš využiť link na svoj profil pri hlásení sa na rôzne pozície. U nás v Arive môžeš pri prihlasovaní sa vložiť do formulára nielen link na Git Hub, ale aj na svoj LinkedIn profil. A ak ho vyplníš tak, ako ti popisujeme v článku, tvoje šance na úspešné získanie kontraktu sa rapídne zvýšia.


Ďalšie články