Networking je doležitý aj pre freelancarov. Ako k nemu pristupovať?
Networking je doležitý aj pre freelancarov. Ako k nemu pristupovať?

Freelance developer má viac možností, ako o sebe budovať povedomie. Networking je jednou z nich. Ako naň? To sa dozvieš v článku.

Začal si freelancovať ako developer. Očakávaš, že ponuky sa budú len tak hrnúť. Aké je však tvoje prekvapenie, keď zistíš, že to vôbec nejde tak ľahko? Prečítaj si pár slov od nášho CEO, ktorý ti povie viac o význame networkingu.

Networking je práca. Áno, samostatná aktivita,  ktorá si vyžaduje svoj čas, plánovanie, jasný cieľ a štruktúru. Ísť na pivo s kamarátmi a posťažovať sa na partnerku je voľný čas, nie networking. Ak teda vážne chceš networkovať, začni svojím mindsetom a prístupom k tejto činnosti.


Kto som, čo chcem, čo preto spravím?

Byť úspešný v tom, čo robím, v skutočnosti nie je žiadne veľké umenie. Stačí byť smart. Napríklad realitný maklér má k dispozícii množstvo kurzov, videí, programov, vďaka ktorým zistí, ako robiť svoju prácu efektívne a lepšie, než 90 % iných ľudí. Zamestná sa v realitnej kancelárii, maká, dosahuje výsledky, a prepracuje sa medzi špičku.

Podobne je to s programovaním. Ako zamestnanec sedím niekde v kancelárii, robím úlohy, ktoré mi zadajú najlepšie ako viem, dosahujem tímové aj projektové KPIs, využívam možnosti vzdelávania.

Alebo sa stanem živnostníkom, kontraktorom, a začnem podnikať. A tu prichádza tá náročná situácia, kedy networking prestáva byť zamestnaneckým povyrazením si na event s open barom, ale náplň mojej práce. Ako živnostník potrebujem kontakty, prísun zákaziek.

Mimo IT sektora občas panuje forma stereotypu, že programátor je ten klasický geek zo seriálu. Sheldon alebo Raj z Big Bang Theory. Neschopný socializovať sa. Lenže toto už dávno neplatí (ak to vôbec niekedy platilo). Tak ako hocikde inde, aj v našom sektore nájdeme rôznorodých ľudí s rôznorodým vkusom, povahovými črtami a komunikačnými zručnosťami. Nie sú to len tí introverti, ktorí sedia v zatemnenej pivnici a ťukajú do klávesnice.

Čo viem povedať je, že seniori sú väčšinou v komunikácii ostrieľanejší, lebo rýchlo zaradia človeka, s ktorým sa rozprávajú. Juniori zase odvážnejší, lebo nepoznajú prekážky, s ktorými sa môžu stretnúť. Príroda to takto zariadila a funguje to aj na pracovnom trhu. 

Networking je fajn, pretože ti do šírky otvára nové možnosti. Také o ktorých si vôbec netušil, ani si si ich nevedel predstaviť. Je to akoby paralelný svet. Máš možnosť spoznať úplne neznámeho človeka. Navyše ho máš možnosť spoznať inak, ako v štandardných situáciách. Na eventoch, konferenciách sú ľudia zväčša v pohodovej nálade, otvorený novým myšlienkam, ľuďom a podnetom. Zatiaľ čo v klasickom pracovnom režime sú busy, zaneprázdnení, jednajú podľa svojich priorít a kalendára, hasia, dobiehajú.

 

Dobrý network nenahradí expertízu, ale pomôže jej

V individuálnych prípadoch, keď je človek samorast a „strelec“ – takých sú možno 2 % developerov – sa môže podariť ukecať potenciálneho klienta. Niektorí sa môžu dokázať predať. Bez tej matérie, toho skillu, však budú rýchlo vrátení na pracovný trh v reklamačnej dobe.

Odhaliť nevyhovujúceho developera, slubotechnu, je v IT oveľa jednoduchšie, ako v iných sektoroch. Slabý programátor si svoju pozíciu alebo zákazku dlho neudrží.

Preto si myslieť, že networking ťa zachráni, aj keď ti to ešte moc nejde, je odtrhnuté od reality. Mať vybudovaný network a komunikovať bez toho, aby boli mojou skutočnou konkurenčnou výhodou hard skills je ako propagovať nefunkčný produkt. Ak má produkt dobrý len marketing, spotrebiteľský trh ho požuje, vypľuje a zabudne naň.

 

Networking nie je tvoja doména? To je v poriadku

Ako píšem, networking je samostatná práca. Nie je to skoré pivo a stolný futbal, aj keď sa to navzájom nevylučuje. Je to schopnosť odhadnúť, kedy a kde sa otvárajú dvere, strčiť do nich nohu a predstaviť sa. Možno ma pozvú dnu. Ak nie, je to v poriadku, nebudem naliehať.

Je to alternatívny kanál, ako sa dostať k ľuďom. Kto si uvedomí vážnosť networkovania, začne ho robiť systematicky. Chodí na každý event, vie, koho chce stretnúť, má pripravené, čo chce tomu človeku povedať. V tom prípade má výsledky.

Ale čo s tými, ktorým sa networkovať nechce, nevedia to, nemajú na to bunky? Prichádzame ku core myšlienke môjho podnikania. Aj preto bola vytvorená Ariva. Na networking nemá každý čas, no to neznamená, že zaneprázdnený developer nepotrebuje kontrakt, alebo že vyťažený majiteľ firmy nehľadá developera.

Náš portál to zjednodušuje. Takže ak nestíhaš networkovať, nevadí. Prečítaj si tento článok o LinkedIn a vyplň si podľa neho svoj profil. Otvoriť si naše voľné pozície, vyber si podľa svojej špecializácie a jednoducho zareaguj na tú, ktorá sa ti najviac pozdáva. Networkovanie dokáže pomôcť, no je to len jedna z ciest k dobrému projektu. My ti ponúkame ďalšiu, a možno aj trochu jednoduchšiu.

Ďalšie články