AI sa učí ovládať jadrovú fúziu - nedávno prekonala túto kľúčovú prekážku
AI sa učí ovládať jadrovú fúziu - nedávno prekonala túto kľúčovú prekážku

SpaceX prišiel o 40 satelitov. Apple hodinky úspešne diagnostikovali ochorenie.

AI sa učí ovládať jadrovú fúziu - nedávno prekonala túto kľúčovú prekážku

 Umelá inteligencia britskej společnosti DeepMind, ktorá sa v minulosti preslávila tým, že porazila veľmajstra v spoločenskej hre Go a vyriešila problém s určením štruktúry špecifických proteínov sa teraz pustila do fúznych experimentov.

V spolupráci so Švajčiarskym federálnym technologickým inštitútom v Lausanne, známym aj ako EPFL DeepMind naučil svoju AI ovládať horúcu plazmu v pokusnom tokamaku - magnetickej nádobe v tvare prstenca.

(Zdroj: DEEPMIND & SPC/EPFL)


Podľa vedúceho kontrolného tímu DeepMind, Martina Riedmillera je takéto ovládanie plazmy pomocou cievok natiahnutých pozdĺž prstenca v tokamaku dôležitý krok k stabilnému a čistému zdroju energie. Pri fúzií totiž v porovnaní so štiepnym reaktorom nehrozí žiaden únik radiácie ani nebezpečný toxický odpad. 

To, či umelá inteligencia naozaj zvládne rôzne druhy nestabilít v plazme však ukáže až budúcnosť.

Celý experiment je popísaný v odbornom časopise Nature.



SpaceX prišiel o 40 satelitov

Misia Starlink 4-7 odštartovala 3. februára 2022 a na prvý pohľad sa všetkých 49 telekomunikačných družíc dostalo v poriadku na obežnú dráhu Zeme. Po pár dňoch ale spoločnosť SpaceX oznámila, že takmer 80% satelitov zničila geomagnetická búrka, spôsobená slnečnou erupciou.

(zdroj: SpaceX.com)
(zdroj: SpaceX.com)

V prvej polke mesiaca sa tak súčasťou viac než dvojtisícovej siete družíc, ktoré majú raz zaistiť celosvetové pokrytie vysokorýchlostným internetom stalo iba 11 satelitov. Ďalších 46 potom pribudlo 21. februára v rámci misie 4-8. 

(zdroj: SpaceX.com)
(zdroj: SpaceX.com)

Tentokrát už spoločnosť nič nenechala na náhodu a svoje družice vypustila vo vyššej kruhovej orbite. Nový spôsob však spôsobí, že raketa Falcon 9 vynesie naraz menej družíc a spotrebuje pritom viac paliva.

Pre SpaceX je misia 4-7 drahé ponaučenie. Spoločnosť prišla až o 30 miliónov dolárov, ktoré sa jej už nikdy nevrátia a v budúcnosti môže očakávať ďalšie výdavky.

Novinku sme si všimli na portáli TechCrunch.


Apple hodinky úspešne diagnostikovali ochorenie

Mladá austrálska študentka vyzýva na TikToku všetkých majiteľov hodiniek Apple Watch, aby si zapli hlásenia na sledovanie srdcovej frekvencie.

Práve vďaka svojim chytrým hodinkám si Lauren všimla klesajúcu saturáciu kyslíka v krvi, a to už štyri mesiace pred diagnostikovaním hemiagenézie štítnej žľazy. V článku odborného časopisu World Journal of Surgical Oncology sa pritom píše, že väčšina pacientov nemá žiadne klinické príznaky tohto ochorenia.

Fakt, že chytré hodinky upozornili na vzácne a ťažko odhaliteľné ochorenie štítnej žľazy potvrdzujú aj jej screenshoty z aplikácie Zdravie, podľa ktorých začali zmeny v Laureninom srdcovom tepe už v priebehu októbra.

Na podobnom princípe ako Apple Watch funguje aj inteligentný prsteň Oura Ring 3. Okrem sledovania stavu srdca monitoruje aj spánok a telesnú teplotu. Lauren však upozorňuje, že tieto chytré gadgety sú stále iba spotrebná elektronika, ktorá nenahradí lekárske vyšetrenie.

Správu sme čítali v britskom denníku The Independent.

 

Aká novinka ťa naposledy zaujala? Napíš nám do komentárov na Facebooku!

Ďalšie články