Začni freelancovať v IT
Začni freelancovať v IT

Denný stereotyp v kancelárii je fajn len do chvíle, kedy ho prerastieš a začne byť pre teba viac príťažou ako prínosom. Vtedy je čas vyskúšať freelance.

Denný stereotyp v kancelárii je fajn len do chvíle, kedy ho prerastieš a začne byť pre teba viac príťažou ako prínosom - stále rovnakí kolegovia, rovnaké témy a opakujúce sa problémy. V takej situácii máš dve celkom zrejmé možnosti - buď nájdeš nové výzvy v inej firme, alebo zariskuješ a pokúsiš sa získať väčšiu profesijnú akčnosť a dynamiku na voľnej nohe. V nasledujúcich riadkoch ti ukážeme ako rozbehneš tú zaujímavejšiu možnosť - freelance.



Neuponáhľaj začiatok

Práca na voľnej nohe určite nie je pre každého a na to aby si uspel, ti nebude stačiť len chuť. Budeš potrebovať veľkú dávku technických zručností a skúseností, ktoré nezískaš cez noc. Prejsť na freelance preto odporúčame najmä špecialistom, ktorí už majú v IT čo-to odžité a chcú sa posunúť ďalej. Neznamená to síce, že tí menej skúsení nemajú šancu, podstupujú však neporovnateľne väčšie riziko.

 

Úspory ti môžu zachrániť krk

Začiatky na voľnej nohe vedia byť veľmi nevyspytateľné a na tvojej ceste sa môže objaviť hneď niekoľko nepríjemných prekvapení, ktoré môžu obmedziť tvoje príjmy. Na tie si prichystaj finančnú rezervu, ktorou dokážeš pokryť svoje životné náklady aspoň na 3 až 6 mesiacov. Keď sa už zabehneš, rezerva možno bude vyzerať zbytočne. Odporúčame ti však, aby si ju mal pripravenú aj v plodnejších časoch.


Odlíš sa projektami

Nie je žiadnym tajomstvom, že klienti nad ukážkami projektov trávia menej času, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Väčšinou tu skúmajú len spôsob, akým organizuješ kód, ako vieš pracovať s externými knižnicami alebo aké názvové konvencie používaš. Len z toho zväčša vedia vyčítať kvalitu uchádzača. Nemusíš preto ukazovať žiadne veľké projekty, v ktorých riskuješ odkrytie podniekového tajomstva. Úplne stačia aj menšie utility projekty (napr. prevod hesiel medzi dvomi password manažérmi).  


Začni popri dennom jobe

Aby si si na začiatok zabezpečil aspoň základný príjem, začni hľadať klientov ešte počas tvojich posledných mesiacov vo firme. Osloviť agentúru a ísť na niekoľko pohovorov ti zaberie len minimum času a je to najefektivnejšia cesta. Na dobrých špecialistov sú dnes firmy ochotné čakať pokojne aj dva mesiace, nepôjdeš teda do žiadneho rizika.


Nechaj si poradiť

Pri výbere z ponúk môže občas nastať dilema, ktorú nebudeš vedieť rozlúsknuť sám. V Arive ti však vieme pomôcť s výberom správneho projektu. Každý dobrý projekt je krokom k novým kontaktom a lepšej kariére, preto sa snaž vyhnúť bažinám, kde len zabiješ čas.


Predíď vyhoretiu

Práca na voľnej nohe sa možno javí lákavejšie, no daj si pozor, aby si nevyhorel. Nesnaž sa zobrať všetky projekty, čo ti prídu pod ruku a nauč sa projektom povedať nie. Ak si chceš vybudovať o niečo lepší work-life balans, určite po skončení jednotlivých zakázok zváž chvíľkovú pauzu. Niektorým stačí týždeň pri mori, nám ale prídu vhodnejšie dlhšie pauzy. Pauzu si naplánuj tak, aby si agentúre vedel dať včas presný dátum, kedy vieš zobrať nový projekt.


Začať v IT na voľnej nohe nemusí byť vždy jednoduché. Existuje však mnoho spôsobov, ktorými môžeš štart svojej freelance kariéry urýchliť. Kontaktuj nás na www.ariva.sk/#kontakt.


Ďalšie články