Vybuduj si programátorské portfólio
Vybuduj si programátorské portfólio

Ukážky kódov zamestnávatelia v našom regióne pýtajú zriedkavo. Aj keď však takéto ukážky nie su podmienkou, dokážu ťa automaticky vyzdvihnúť v očiach zamestnávateľa a odlíšiť od šedej väčšiny.

Pod portfóliom si mnohí predstavia zväčša ukážku grafických prác, či iných výsledkov tvorivej činnosti. Predsa len, ukážky kódov zamestnávatelia v našom regióne pýtajú zriedkavo. Aj keď však takéto ukážky nie sú podmienkou, dokážu ťa automaticky vyzdvihnúť v očiach zamestnávateľa a odlíšiť od šedej väčšiny. Tvoja hodnota tak veľmi rýchlo stúpne.

Dobré portfólio nevyrastie cez noc

Áno, s trochou úsilia dokážeš jednoduché portfólio postaviť do niekoľkých dní. Na toto ti stačia malé utility programy, testovacie aplikácie a podobné veci, na ktorých je vidieť, ako veci robíš. Dobré portfólia však zaberú oveľa dlhšie. Pri troche šťastia sa ti to možno podarí v priebehu pár mesiacov, no ideálom je, ak ho buduješ dlhodobo a organicky. 



Medzi tvojimi prácami sa určite nestratí ani tvoj príspevok do rôznych Open Source projektov. Stačí naozaj niečo malé (napr. slovenčina pre word pressovú aplikáciu na kontrolu gramatiky). Z participácie na takýchto aktivitách sa dá jednoducho odčítať, že sa vyznáš aj v cudzom kóde a dokážeš ho ľahko prispôsobiť svojim potrebám.

Často sa vďaka takýmto projektom dostaneš do kontaktu s ľuďmi s tebe podobnými záujmami z celého sveta. To určite nie je na škodu. Z podobných spoluprác už neraz vznikli projekty, ktoré ďaleko prerástli potenciál portfólia. Neboj sa ísť preto do hĺbky a zameraj sa na veci, ktoré ťa naozaj bavia.

Karma naberá na sile

Všetka dobrá karma sa ti vraj jedného dňa vráti. Pri tej spirituálnej ti to zaručiť nemôžeme, no pre tú komunitnú existuje len málo presnejších definícií. Reputačné systémy komunít sú budúcnosť. Rovnako ako ľudia zvažujú karmu pri ubytovaní (Airbnb), preprave (Uber), či iných oblastiach, tak aj pri výbere programátorov začnú zamestnávatelia brať do úvahy hodnotenia v rôznych komunitách. Na Západe sa toto už deje.

Ideálnymi sieťami, kde môžeš prezentovať svoje zručnosti sú GitHub, GitLab a Stack Overflow. Určite však nájdeš aj mnoho iných komunít, ktoré sú pre teba možno vhodnejšie. Relevantných sú desiatky. Profily s dobrou karmou v CV určite zaujmú a v očiach zamestnávateľa ťa posunú opäť o niečo vyššie.

Komunity nie sú len pre juniorov

Vo všetkých vyššie vymenovaných komunitách nájdeš síce kopec programátorov na nižšej úrovni, no rovnako sa to v nich hemží aj skúsenými profesionálmi. Ak si jedným z nich, neboj sa podeliť o svoje skúsenosti. Ber to ako akúsi Give-back aktivitu, kedy komunitám a mladým programátorom vraciaš to, čo si si kedysi požičal od tých starších. 

Predveď sa!

S portfóliom dávaš svoju kožu na trh. Doslova. Na to vždy treba istú dávku odvahy a sebavedomia. Ale ostaň v klude. Ak si si s odstupom času vedomý nedostatkov v jednotlivých ukážkach, vypichni ich a povedz, čo by si dnes urobil inak, prípadne ti nevyšli vôbec. Pokojne tak môžeš okomentovať aj staršie práce, ktoré by si si normálne do portfólia nezaradil. Za každým jedným špecialistom predsa stojí cesta od hrozných, cez trápne a priemerné až po výborné práce. Neboj sa ukázať svoju evolúciu.

V konečnom dôsledku sa relevancia uchádzačov zhodnotí podľa potrieb projektu. Vďaka portfóliu zamestnávatelia dokážu ľahko spoznať zhodu a najať práve takého špecialistu, ktorý prácu nielenže zvládne, ale aj ho bude baviť. 

Dokonalú zhodu medzi tebou a zamestnávateľom sa snažime dosiahnuť aj u nás v Arive. Naše ponuky nájdeš na www.ariva.sk/pozicie.


Ďalšie články