Prečo je IT najtransparentnejšie odvetvie v spoločnosti
Prečo je IT najtransparentnejšie odvetvie v spoločnosti

Nie sme zvyknutí klamať

To, čo bežný človek pozná ako IT, je iba povrch, výsledok práce tisícok ľudí počas dekád vývoja. Keď sa na to pozrieme s odstupom, každá funkcia týchto produktov sa dá rozmeniť na tisícky malých problémov, ktoré treba správne a pravdivo vyriešiť a nie je tam priestor na klamstvo či obchádzanie pravidiel. Presná špecifikácia programovacieho jazyka ťa klamať mimo pravidlá jednoducho nepustí. 

Ľudia v IT absolvujú tento elementárny cyklus pravdy tisíckykrát 8 hodín denne, takže keď prídu domov, nie sú zvyknutí klamať. 

IT odjakživa priťahovalo nerdov, geekov, inžinierov, ktorých zaujímalo hľadanie pravdy a podstaty veci. Buď niečo musí sedieť matematicky a logicky, alebo elektronicky či mechanicky. Prišlo to z vedy a odtiaľ si prinieslo tú lásku ku exaktnosti a pravde.

Celé IT má pravdu na piedestále – buď vieš alebo nevieš, rozumieš alebo nerozumieš. Iné aspekty, ako pohlavie, vek, sexuálna orientácia, náboženstvo, či je deň, noc, leto alebo zima, či som pekný alebo nevhodne oblečený, boli vždy absolútne druhoradé veci.



Je jedno, kto si. Vieš, alebo nevieš

Nezáleží na tom, odkiaľ si a akým jazykom hovoríš. Ak si macher v probléme, ktorý práve riešime a máš k nemu čo povedať, získaš si automaticky rešpekt. V istom čase sme na internete boli všetci anonymní a poznali sa cez prezývky. Nikto nevedel, či si žena, Arab alebo sused odvedľa. Ak si borec a stretneš iného borca, hneď to navzájom zistíte, viete sa baviť do hĺbky a dávať si výzvy. 

A celý náš sektor tieto hodnoty exportuje aj mimo odvetvia.

IT momentálne získava taký ťah, že sa z neho stáva životný štýl. Kedysi boli ajťáci tí divní kockáči na okraji spoločnosti a v 80. rokoch bol počítač bola tá veľká vec “niekde v tej budove”. Videli ste fotku zakladateľov ESETu? IT špecialisti boli tí blázni, ktorí uprednostnili počítače pred ľuďmi. Dnes sú to atraktívni partneri na spolužitie, lebo okrem iného (chápanie sveta, hodnoty osobnej slobody či mentálnej sviežosti) zarábajú najviac. 

Dnes máme s najnovšími technológiami denný kontakt a nevieme si bez nich predstaviť život. Už to nie je len chladný svet nedostupných počítačov, ale máme vo vrecku merač tepu, menštruačné cykly, hocičo. 

Umožnilo nám to zdieľať emócie na diaľku, vytvárať hodnotné komunity, učiť sa nekonečne veľa nových vecí. Od nerdov sme sa dostali do sveta, kde ak rozumieš IT, máš v rukách hodnotný skill set, ktorý ti pomôže uspieť v každej oblasti.

A ktokoľvek, kto aspoň trošku rozumie technológiám a vie si prispôsobiť veci pre seba, vie si jednoducho uľahčiť život. Každé povolanie je so znalosťou IT ihneď posunuté o úroveň vyššie. Ak vieš scriptovať, stávaš sa lepším copywriterom, účtovníkom či salesákom. 

Nič nie je konečné

Pre IT špecialistu neexistujú hranice. Neustále sa pýta, kde sa dajú prekročiť bariéry a túto schopnosť  skúša aplikovať aj na seba a spôsob organizácie práce. 

Máme mnoho ustálených dátových formátov, ktoré teraz používame na celom svete, ale to neznamená, že sú nemenné. IT nepozná definitívu. Vždy sa dá niečo zlepšiť či posunúť ďalej. Často sa stane, že prvý pokus istým smerom zlyhá, no o pár rokov sa vrátime k tomu istému pokusu a paradoxne, tentoraz sa to podarí.

Príkladom je JavaScript. Okolo roku 2003 mal veľmi zlú povesť a celé IT si ho pamätalo ako ten shit, s ktorým nechcem nič robiť a už vôbec nie nejaké väčšie aplikácie. Dnes sme veľkým oblúkom naspäť pri ňom, samozrejme s inováciami v podobe vylepšení jazyka, a presadzuje sa nielen v browseroch, ale aj ako samostatný jazyk na spracovanie dát na pozadí.

Ak niekedy v budúcnosti bude jeden jazyk, v ktorom budeme programovať väčšina bežných aplikácií, podľa mňa to môže byť práve JavaScript.

Presne o tom je IT. Nie je prilepené na stoličke, vie samo seba spochybňovať. Je to súťaž myšlienok. Na každý problém v IT existuje niekoľko riešení. Vždy hľadáme to, ktoré nás k cieľu dostane čo najrýchlejšie a vieme určiť, aké sú následky tohto riešenia. Nemá to byť len vyriešené, ale aj stabilné, lacné a pochopiteľné aj pre ľudí, ktorí to po mne preberú. A o tri roky to môže byť úplne iné riešenie.

 

Vždy sa to dá lepšie

Mám pocit, že transparentnosť vo svojej čistej podobe akoby pred IT neexistovala. IT sú Petriho misky na nové nápady. Povedali sme si: Asi to bude fungovať, aj keď tie veci nebudeme pred sebou tajiť a všetko odkryjeme, nie? 

Nevýhoda: “Ale uvidí to každý!”

Výhoda: Uvidí to každý, ľudia sa začnú medzi sebou kontrolovať a možno z toho vznikne prirodzená, efektívna, hodnotovo dobre založená a súdržná hierarchia. Toto aplikujte stokrát na celú firmu alebo na väčšom kontrakte štát vs. občania a dôsledkom je, že transparentnosť je pri výberových konaniach najviac sledovaná položka. 

Alebo napríklad open API. Každá službička, každá firma ich dnes poskytuje ako dobrý úzus na to, aby sa lepšie začlenila do ekosystémov. Ale obdobne ich môžu poskytovať aj iné inštitúcie, úrady. Napríklad kataster – má svoju appku a webstránku pre ľudí. Ale prečo nesprístupniť svoje dáta ostatným firmám? Samozrejme, nie zadarmo.

V štátnej sfére veľmi chýba štandardizácia v procesoch a pri riešení problémov.

Mali by sme postupne odkrývať všetky dáta – obchodný register, mapu kriminality, atď. Postavme objektívne aplikácie, aby sme videli, kde je ten zločin najčastejší. Nech to neostáva v rovine “Dopočul som sa od kamaráta na polícii”, ale “Tu je heat mapa, kde sa bitky konajú najčastejšie”. Jednoducho, nech sa hodnota a najmä ovocie transparentnosti presunie zo súkromného sektora aj do štátu. 

Nie je to vždy len ružové

Samozrejme, aj v takej liberálnej a otvorenej spoločnosti ľudí ako je IT, sa nájdu ultrakonzervatívci, ktorí nemusia zdieľať úplne všetky hodnoty, o ktorých som dnes hovoril. Je už na človeku, ktorý prijíma nového kolegu, ako mu potenciálny kandidát zapadne do tímu. Každopádne, skill set takmer nikdy nie je viac, ako povaha.

V sales sa dokážu presadiť oveľa drsnejšie povahy, dokonca by som povedal že čím väčší hajzlík, tým lepší salesák. Poznám tiež právnikov, ktorí si svoju kariéru vybudovali na ťažkých prípadoch, no viac ako na výsledku pre klienta, mu záležalo len na sebe. Pán je dávno za vodou, no hneď vidíš na jeho povahe, že ide do takých prípadov, ktoré by iný človek nedal. Sales a právničina je divočina charakterov, v IT je to zväčša mindset hľadania pravdy, otvorenosť, súťaž myšlienok a rešpekt ku skúsenostiam.

Mimochodom, v našom sektore prakticky neexistujú neplatiči. Historicky máme obrat niekoľko miliónov eur, ale všetci platia načas a nie sú tu čierne peniaze. Nepotrebujeme to. Sme dostatočne odmenení a pred nami v budúcnosti sú ďalšie problémy, ktoré bude treba vyriešiť a vieme, že budeme adekvátne ocenení. 

Nehľadáme cestičky, ako okradnúť kolegu či dodávateľa. Najviac nám funguje otvorená spolupráca a pravda.

Ďalšie články