Pomôžu roboti vyriešiť krízu v gastre?
Pomôžu roboti vyriešiť krízu v gastre?

Tiež v tomto upgrade: V USA vznikol prvý bitcoinový fond a AI predvída dopravné nehody.

Pomôžu roboti vyriešiť krízu v gastre?

Stále viac gastro prevádzok po celom svete investuje do mobilných servisných robotov. Predstavujú totiž možné riešenie na nedostatok personálu spôsobený pandémiou. 

Roboti už dnes vedia obsluhovať, namiešať drink či fritovať. Startup Peanut robotics dokonca vyrába robota, ktorý čistí toalety a robot Whiz zas povysáva aj umyje všetky podlahy. 

Servisní roboti ale nemajú iba svetlé stránky. V roku 2019 sa v jednom kalifornskom parku rozpútala večer bitka. Keď sa k robotovi-sekuriťákovi strážiacemu park rozbehla žena s prosbou o pomoc, robot na ňu iba skríkol: „Uhni z cesty“ a odkotúľal sa preč

Potom bitkárom do pokračujúceho boja ešte zahral pomalú melódiu. 

(Zdroj: Knightscope)
(Zdroj: Knightscope)

Okrem programových chýb predstavujú servisní roboti aj isté bezpečnostné riziko. Správa švédskych výskumníkov  ukázala, že robot Pepper môže byť ľahkou obeťou hackerov a tí nás pomocou jeho kamier a mikrofónov môžu nenápadne špehovať. 

Zaujímavý postreh zo sveta robotiky sme čítali v denníku New York Times.



V USA vznikol prvý bitcoinový fond

Bitcoin bol v posledných októbrových týždňoch na roztrhanie a blížil sa k rekordne vysokým cenám nad 60 000 dolárov. Prispel k tomu aj plánovaný vznik historicky prvého bitcoinového futures fondu – ProShares Bitcoin Strategy ETF.

Pri ETF fondoch investuješ podľa ceny akcií – v tomto prípade kryptomien - na trhu. Vo futures fonde nevlastníš samotné akcie, ale zmluvu, ktorá ti garantuje ich nákup či predaj v budúcnosti. Rozdiel medzi nákupnou a skutočnou predajnou cenou je potom zisk alebo strata. 

Futures fond má preto špekulatívnejší charakter, lebo môže cenu nadhodnotiť aj podhodnotiť.

Aj keď musel americký fond čakať na schválenie od Komisie pre cenné papiere a burzy (SEC) osem rokov, zdá sa, že čakanie sa vyplatilo. Už po prvých 15 minútach od svojej premiéry sa dohodli futures kontrakty za viac než 250 miliónov dolárov.

Správu sme si všimli v denníku The Wall Street Journal.


AI predvída dopravné nehody

Na tohtoročnej októbrovej konferencii ICCV, ktorá je jednou z najprestížnejších udalostí v oblasti počítačového videnia, predstavili vedci z MIT Computer Science and Artificial Inteligence Laboratory (CSAIL) prelomovú technológiu, ktorá dokáže predvídať dopravné nehody

(zdroj: Tech Xplore)
(zdroj: Tech Xplore)

Model vychádza zo satelitných snímok, GPS údajov a z dát o nehodách. Po dvojročnom pozorovaní dokázal v uliciach New Yorku, Chicaga, LA či Bostonu úspešne odhadnúť viaceré nešťastia. 

(zdroj: Tech Xplore)
(zdroj: Tech Xplore)

Veľkým úspechom modelu je aj to, že dokázal identifikovať rizikové úseky, kde sa nehoda stala po prvý raz. V budúcnosti tak môže zachrániť mnohé životy najmä mladých ľudí vo veku 5-29 rokov. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú totiž najčastejšou príčinou úmrtia v tejto skupine práve dopravné nehody. 

O novinke sme čítali v magazíne Tech Xplore.

 

Aká novinka v poslednej dobe zaujala teba? Napíš nám do komentárov na Facebooku!

Ďalšie články