Podnikáš v IT? Nezabudni na dane
Podnikáš v IT? Nezabudni na dane

Zisti, čo všetko potrebuješ, a kde to presne nájdeš.

Podaj daňové správne

Daňové priznanie si musíš podať online cez ústredný portál Finančnej správy. Môžeš k tomu použiť dva spôsoby prihlásenia, a to cez ID a heslo, alebo pomocou občianskeho. Elektronický formulár daňového priznania nájdeš tu a poučenie k nemu si stiahneš zas tu

Ako kontraktor vypĺňaš tlačivo typu B, typ A sa týka programátorov na TPP. No a keďže si živnostník a neplatíš DPH, môžeš si uplatniť aj paušálne výdavky. Ich výšku ti doplní online formulár automaticky. Stačí, keď zaškrtneš, že si uplatňuješ výdavky percentom z príjmov a dopíšeš výšku odvodov do zdravotnej a Sociálnej poisťovne.

Výsledok si potom môžeš prekontrolovať na kalkulačke paušálnych výdavkov.

Po vyplnení ti určite odporúčame kliknúť na možnosť skontrolovať. Formulár to po tebe celé ešte raz prekontroluje, dopočíta chýbajúce sumy a nasmeruje ťa na nesprávne vyplnené riadky.


Pošli dane bezchybne a včas 

Posledný deň na podanie daňového priznania je 31.3.2022. Do tohto deadlinu musíš nielen poslať vyplnené tlačivo, ale aj zaplatiť dane. Nie je to našťastie žiadna veda. Vďaka bankovému prevodu to máš za pár minút.

Daj si však pozor, aby si pri uhrádzaní použil správny variabilný symbol, sumu a číslo účtu daňového úradu. 

To zistíš nasledovne:

*OÚD alebo osobný účet daňovníka  je 9-miestne číslo pridelené Finančným riaditeľstvom SR. Nájdeš ho tu

Predčíslie účtu je zas 6-miestne číslo, ktoré označuje druh platenej dane. FO majú predčíslie 500208 a PO so sídlom na Slovensku zas 500224. Ďalšie predčíslia nájdeš na tomto odkaze. Poslednú časť čísla účtu daňového úradu tvorí kód štátnej pokladnice, ktorý je vždy 8180. Takto vyskladanú číselnú kombináciu potom už len prevedieš do správneho formátu cez oficiálny IBAN generátor.

Pred odoslaním si ešte raz prekontroluj variabilný symbol. Jeho prvé štvorčíslie označuje druh platenej dane a zvyšných šesť čísel obdobie, za ktoré daň uhrádzaš. V zozname variabilných symbolov na platenie dane zistíš, že aj živnostníci aj SRO-čky uvádzajú rovnaký VS, a to 1700992021.

Niekedy sa však stane, že pre chybu v matrixe sa ti nedá uviesť variabilný symbol v referencii platby. 

V takom prípade ho napíš do správy v tvare:


Ak nestíhaš, požiadaj o odklad

Daňové priznanie môžeš aj odložiť, a to o:

  • 3 mesiace, tj. do 30.6.2022
  • 6 mesiacov*

*V tomto prípade potrebuješ mať celý príjem zo zahraničných kontraktov reálne zdanený v danej krajine. Vystavenie faktúry do zahraničia nie je dôvodom na odklad daňového priznania. 

 

Na odklad dane potrebuješ ďalší formulár - oznámenie daňovníka o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania. Tlačivo musíš doniesť alebo poslať miestnemu daňovému úradu najneskôr do 31.3. 2022. Nezabudni aj na Finančnú správu. Tá toto oznámenie tiež požaduje.

Robíš si dane sám alebo máš účtovníka? Napíš nám na Facebooku ako si si to zariadil. 

Ďalšie články