Chystáš sa na služobku? Neprehliadni dôležité updaty
Chystáš sa na služobku? Neprehliadni dôležité updaty

Zmeny vo výdavkoch na pracovnej ceste sa dotknú aj kontraktorov.

Ideš navštíviť klienta, vypočuť si odbornú konferenciu či sa chceš naučiť niečo nové na zaujímavom školení? 

Pozri si náš výber najdôležitejších účtovných updatov pre kontraktorov na služobke.


Preplatenie výdavkov za cestu – Čo sa zmenilo?

Účtovníctvo je konečne online, no aj tak si pri pracovnej ceste odlož všetky bločky z taxíka, lietadla, busu či vlaku

V prípade, že cestuješ vlastným autom máš nárok na náhradu za každý kilometer jazdy - podľa cien platných v deň tankovania. 

Dôležitý bude pre teba hlavne update cestovnej náhrady.  Od prvého mája 2022 totiž hovoríme o sume 0,213€/km. Tá sa má podľa Ministerstva práce v priebehu roka zvýšiť na 0,227€/km. 

Tip: Pre aktuálnu výšku cestovnej náhrady môžeš použiť aj túto kalkulačku.

Nezabudni na to, že pri tankovaní do súkromného auta počas služobky si nemôžeš uplatniť naraz cestovnú náhradu aj paušálne výdavky


Vyššie stravné a nižšia administratívna záťaž 

Od 1.1.2022 platí aj ďalší update. Kontraktori už nemusia preukazovať stravné na služobke žiadnym dokladom. Majú iba jednu povinnosť - v prípade daňovej kontroly musia dokázať výkon činnosti v dňoch, za ktoré si uplatnujú výdavky za jedlo.  

S rastúcimi cenami došlo aj k zvýšeniu stravného. Od prvého mája máš preto počas poldennej služobky na Slovensku nárok prejesť 3,30€. 

Pri zahraničnej pracovnej ceste získaš za rovnaký čas 50 % zo sumy celodenného stravného v danej krajine. Vedľa v Česku môžeš preto za pol deň prejesť 12€, v Poľsku 18,50€, v Maďarsku 19€ a v Rakúsku 22€.

Tip: Stravné v ďalších krajinách zistíš aj pomocou tejto kalkulačky

Kým sa stravné na služobke zvýši, poradíme ti jeden legálny trik. Ak totiž programuješ na SRO-čku, môžeš problém stravného fixnúť sociálnym fondom – ten si firma vytvára každý mesiac.

Toto percento z hrubých zaúčtovaných miezd je účtovným nákladom aj daňovým výdavkom – čiže čerpanie fondu na financovanie zvyšnej časti stravného nemusí nikoho trápiť. Inými slovami, sumu nad 3,30€ máš ako konateľ a zamestnanec vo vlastnej SRO-čke v daňových výdavkoch.

Mysli však na to, že rovnako ako v prípade cestovnej náhrady aj na stravné máš právo iba vtedy, ak si neuplatnuješ paušálne výdavky.


Na uznanie výdavkov za ubytko stačí doklad z Airbnb

Medzi dôležité náklady na služobke patria aj výdavky na ubytovanie. Určite si preto odlož potvrdenie z Airbnb či Bookingu, ktoré dokazuje, že si ubytko naozaj platil ty. 

Na doklade musí byť:

  • Tvoje meno,
  • názov a miesto ubytovania,
  • doba ubytovania,
  • IBAN alebo PayPal účet, z ktorého si ubytko zaplatil.

Takéto potvrdenie ti úplne stačí. Navyše žiadne ďalšie ani nedostaneš. Každý ubytovateľ si totiž plní svoje povinnosti voči štátu na základe vlastnej evidencie. Nemusí nikomu vystavovať žiadnu DPH-čkovú faktúru či dodatočné doklady o ubytovaní.

 

Zabudli sme na niečo? Napíš nám na Facebooku.

Ďalšie články