Takto svoju prácu ukážeš najlepšie
Takto svoju prácu ukážeš najlepšie

Každého potenciálneho zamestnávateľa zaujíma, čo máš za sebou. Rozsiahle projekty, dobrých klientov, či zaujímavé riešenia. Daj si dokopy portfólio a ukáž, čo je v tebe. Prečítaj si náš blog – poradíme ti, ako na to.


Dobré portfólio, cesta k úspechu


Pri hľadaní práce by malo byť súčasťou prvého kontaktu. To znamená, že keď píšeš email niektorému z recruiterov, pripoj k životopisu aj prepracované portfólio. Ak je dobré, častokrát ti otvorí dvere. Dá sa z neho totiž vyčítať kopec informácií o tebe aj tvojej práci. Dokáže prezradiť to, či si si sebou istý, nebojíš sa ukázať svoje projekty alebo či si súčasťou nejakej programátorskej komunity. Vďaka nemu má aj tvoj potenciálny zamestnávateľ jasnejšiu predstavu o tom, kto príde na pohovor a v akom duchu sa môže niesť diskusia.

Má to aj ďalšie výhody. Ak si dáš záležať a urobíš portfólio naozaj zaujímavé, môže otočiť pohovor v tvoj prospech. Recruitera zaujme tak, že sa celé prijímanie do zamestnania otočí na debatu o tvojom portfóliu. Tak si zabezpečíš témy, ktorým rozumieš a naopak sa vyhneš  tým, ktoré by mohli odhaliť tvoje prípadné nedostatky. Taktiež budeš pre firmy jednoduchšie vyhľadateľný. 


Čo by malo mať dobré portfólio 


Tvoj potenciálny zamestnávateľ v ňom môže spoznať tvoju osobnosť, vyjadrovanie, terminológiu, ktorú používaš, štýl komunikácie a dokonca aj to, či zapadneš do jeho tímu.



Pri formovaní portfólia mysli na tieto body:

1. Niečo o tebe
Skús sa opísať v krátkosti a výstižne. Nepíš narýchlo, pokojne si daj čas a porozmýšľaj. Napíš, kto si a čomu sa momentálne venuješ, čo ťa najviac vystihuje. Aké máš zameranie alebo čo ťa najviac baví a napĺňa. Spomeň aj to, aké druhy projektov máš rád.

2. Stack Overflow
Si aktívny na tejto sieti? Pridaj si do portfólia aj link na svoj profil.

3. Projekty
Ukážsvoje najlepšie projekty. Pracoval si na niečom neobvyklom alebo náročnom? Chceš sa pochváliť super kódom alebo riešením? Pracovné projekty asi úkazať nemôžeš. Nevadí, očakávame skôr tie voľnočasové - ukazujú tvoj skutočný záujem o technológiu a programovanie ako také.

4. Kontakt
Netreba vypisovať miesto kde bývaš, či korešpondenčnú adresu. Postačí email, no pokojne pridaj aj telefónne číslo.

Čím praktickým naplniť portfólio?

Sadni si za komp a nahoď nejaký zaujímavý kód na Github. Nie je rýchlejšia možnosť. Vyblázni sa, využi všetky svoje poznatky a skúsenosti. Stav na pomocné utility. Skús nový programovací jazyk, frameworky či ďalšie smerovanie. Jednoducho, urob svoj vlastný testovací projekt. Nezabudni doplniť, aké tooly a technologický stack používaš. Vrámci použitých jazykov by mal dominovať ten tvoj primárny programovací jazyk, aby to nepôsobilo rozpoltene. Recruiter chce z portfólia vidieť tvoju jednoznačnú špecializáciu. Nakoniec doplň kód o dalšie info pomocou https://pages.github.com/.

To sú najdôležitejšie informácie, ktoré by dobré programátorské portfólio malo mať. Už na ňom pracuješ? Keď nejaké máš, alebo si dorobíš to aktuálne, pozri sa na naše ponuky. Určite pre teba nájdeme dobrý job → https://www.ariva.sk/pozicie


Ďalšie články