Problém nie je v nedostatku ľudí, ale v prístupe IT firiem
Problém nie je v nedostatku ľudí, ale v prístupe IT firiem

Pravda, ktorú si 97 % zamestnávateľov neprizná.

Dopyt po špecialistoch je vysoký a kandidáti si môžu vyberať. IT firmy preto čoraz častejšie ťahajú v hiringu za kratší koniec. 


Hackni pravidlá hry 

Ak nevieš získať dobrých IT špecialistov, musíš si najskôr uvedomiť jednu vec. Problém nie je v nedostatku dobrých programátorov, ale v absencii niečoho špecifického, čo by ich ťahalo práve k tebe.

Ak chceš byť na IT trhu úspešný, musíš byť zaujímavý. Nie jednorázovo, v kampani či inzeráte, ale dlhodobo. Iba tak vyhráš tie najlepšie talenty a skúsených programátorov. 

Zaujať sa ti ich žiaľ nepodarí zo dňa na deň. Vybudovanie modernej IT firmy so špeciálnou atmosférou alebo silnou komunitou je komplexný proces trvajúci aj roky. 

Na vytvorenie vhodnej stratégie pritom potrebuješ pochopiť pravú podstatu problému. Nemáš síce žiadny presný návod, dôležité insighty však nájdeš aj vďaka prieskumu medzi svojimi zamestnancami. 

Nesleduj iba ich výsledky, ale aj či sú v práci šťastní, a je to vidieť navonok. Ak nie sú alebo to nevidieť, zmeň to. Bude to zmena, ktorá sa dotkne každého aspektu tvojej firmy. Kedže dnes je práce vela a zamestnancov málo, oplatí sa počúvať ich potreby a tomu uspôsobiť procesy aj biznis.

Práve zamestnanci ti budujú povesť. Dopraj im preto tých najlepších klientov a projekty, ktoré ich budú baviť. V opačnom prípade odídu a ty sa nedoplatíš pri nábore. S problémovými klientami alebo na 5 rokov starom systéme predsa nikto nechce robiť. 

Inými slovami, byť zastaralý je drahé. Neplatí to samozrejme paušálne, no vyššia mzda je častokrát daň za všetky tieto nevyriešené bugy. A to nerátam náklady spojené s nevyužitými alebo nesprávne nastavenými benefitmi. 


Nastavenie benefitov, ktoré ti ušetrí čas aj peniaze

Pri upgrade nezabudni aj na firemné benefity. Prosím, neuvádzaj v inzerátoch ako benefit firemný notebook či telefón. To je už štandard. Ponúkni ľudom niečo zaujímavejšie.

Po pandémií sa viacerým ajťákom zmenili priority. Napríklad čiatočný home office už nie je taký ťahák ako predtým, v IT je to de facto standard. Dve tretiny zamestnancov by uvítalo tri dni officu a dva dni práce z domu. Čím viac home office tým lepšie, avšak musíš vymyslieť, ako to urobiť tak aby neklesla efektivita práce.

Aj podľa mňa je dobré, keď sa na týždennej báze raz alebo dvakrát stretnú všetci členovia tímu. Pri spoločnom obede sa rýchlejšie vyriešia všetky problémy a stmelí sa aj kolektív. Vďaka tomu, má práca na projekte znovu šťavu.


Pre jedného zmena na dosah, pre druhého beh na dlhú trať

Dostať sa do obrátenej a výhodnejšej pozície závisí od toho, do akej miery teraz zmeníš svoje businessové uchopenie - spôsob, akým na svoje podnikanie nazeráš. Pre niektoré IT spoločnosti bude táto zmena na dosah, pre iné to bude beh na dlhú trať.

V porovnaní s ostatnými firmami majú napríklad finančné inštitúcie istú nevýhodu. Nedokážu vybudovať vlastnú IT komunitu a meniť kultúru vo veľkej firme je obzvlášť náročné. Ak by chceli tento stav zmeniť, museli by zmodernizovať a zjednodušiť všetky interné procesy a technológie. 

V detaile je to strašne veľa zmien a každá nesie riziká. Vedenie firmy musí nájsť odvahu povedať si „toto je naša priorita, náš cieľ.“ Kto si to uvedomí, bude o pár rokov na IT trhu vyhrávať. 

Ak máš k tejto téme aj ďalšie otázky, kedykoľvek sa mi ozvi.  Rád ti pomôžem získať tých najlepších kandidátov na IT projekty. 

Roman

Ďalšie články