O dovolenke a delegovaní práce
O dovolenke a delegovaní práce

Mať firmu: check. Delegovať povinnosti: check. Odísť na dovolenku: check. Zbankrotovať: check? Až také jednoduché to veru nebude. Viac ti povie náš CEO.

Vedieť delegovať prácu je jedným z kľúčových skillov každého majiteľa firmy, ak nechce robiť 365 dní v roku, konštantne nestíhať, alebo si dupať po vlastnom mentálnom zdraví. Ak sa túto schopnosť naučí človek ešte počas zamestnania, pri budovaní vlastného biznisu to bude mať podstatne jednoduchšie. Podnikateľ však deleguje inak, než zamestnanci. 



Šéf, alebo lepšie povedané majiteľ firmy, ktorý si počas roka dopraje viac ako týždňovú dovolenku, môže mať podľa svojich zamestnancov „vystarané“. Odíde si na neurčitý čas a druhí zaňho potiahnu. Ak toto šéf vážne robí, musí na to byť pripravený, inak pocíti dôsledky.


Ako som sa poučil z vlastnej chyby

Pred niekoľkými rokmi som si chcel dať veľkú dovolenku a spoľahol som sa na svojich ľudí. Rozhodol som sa, že nebudem pracovať, kontaktovať ma mohli  len vo veľmi vážnych prípadoch a všetko, čo nebola vysoká priorita bola nízka priorita. Vytriezvenie z dovolenky prišlo rýchlejšie, než u ľudí, ktorí sa musia 2 týždne aklimatizovať na pracovný režim.

Firma sa zastavila. Dôležité ozubené kolesá sa prestali točiť a procesy, ktoré stáli na mne, prestali fungovať. Bol to moment precitnutia, no poskytol živnú pôdu novému plánu. Tento plán mi v nasledujúcich rokoch pomohol budovať spoločnosť, ktorou sme dnes a stále sa oň opieram. Kľúčové poučenie znelo: fungovanie úspešnej firmy nemôže byť postavené na jedinom človeku.


Cieľom je byť schopný manažér, nie zamestnanec mesiaca

Ako IT kontraktor a neskôr začínajúci podnikateľ som si dosť dlho sám neuvedomoval, že nemusím byť vo firme to najpodstatnejšie ozubené koleso. Bežný zamestnanec si častokrát myslí, že by si zaslúžil viesť firmu namiesto šéfa, lebo práci rozumie lepšie, než on. Lenže presne preto je vo firme. Dobrý šéf najíma lepších ľudí, aby pozdvihol svoju firmu. Nie horších ľudí, aby bol v kolektíve hviezda.

Prednosť podnikateľa nespočíva v tom, že je najlepší programátor, obchodník, marketér, ale v tom, že dokáže nájsť tie najlepšie skladačky do mozaiky svojho podnikania. A znáša mentálnu záťaž, ktorá je občas neúnosná. Preto toľko podnikateľov športuje. Musíme sa ventilovať, aby sme to vydržali. Výsledky síce stoja za to, ale chceme ich vidieť so zachovaným duševným zdravím.


Delegovanie ti dovolenku nezachráni

Na istej úrovni je delegovanie dôležité a so správnou prípravou dokáže projektom pomôcť. No aj delegovanie je práca - musíš vedieť, kto zvládne danú úlohu v rovnakej kvalite ako ty, či ju splní načas, či mu nenakladáš na tanier príliš veľa. Preto ti dovolenku nezachráni. Aspoň nie ako majiteľovi firmy. Ak dlhodobo nepripravuješ svojich zamestnancov, oddelenia a procesy na samostatné fungovanie aj bez tvojej prítomnosti, pár dní ani týždňov pred dovolenkou to nestihneš. Ako IT kontraktor môžeš posunúť svoju projektovú agendu na iného človeka, projekty sú štandardizované, práca má jasný výstup. Pri podnikaní je to iné.

Podnikanie má síce jasný cieľ, ale cesta k nemu nie je jasná vôbec. Je kľukatá, niekoľko krokov vpred strieda krok späť a do strany, len aby si sa ocitol tam, kde si už bol. A potom skočíš o úroveň vyššie. Aby bola firma efektívna aj bez teba, musíš ROKY budovať sériu pravidiel a podmienok if-then alebo if-else a stále počítať s tým, že sa vyskytne úplne nová neprebádaná situácia, nové externality.

Je veľa vecí, na ktoré musíš ako úspešný podnikateľ myslieť. Nie je to život pre každého – áno, život, pretože práca má svoj začiatok a koniec, no podnikanie nekončí o 17:30. Zamestnanec ide do práce po dovolenke oddýchnutý a mierne frustrovaný z toho, že už skončila. Podnikateľ sa vracia s malou dušičkou a prianím, aby všetko zostalo aspoň v takom stave, ako to opúšťal. A ak sa mu toto prianie splní, vie, že to funguje aj bez neho. 

Ďalšie články