Kontraktor verzia Korona 2020
Kontraktor verzia Korona 2020

V momentálnej situácii sa ekonomika ochladzuje, čo bude mať dopad aj na IT pracovný trh. Mnoho kontraktorov si týmto prechádza prvýkrát, zažili len tie dobré a lepšie časy, preto bude prínosné pripomenúť si základy.

Pomerne dlho sme mali konjunktúru, ktorá absolútne zotrela principiálne vlastnosti kontraktorov. Kontraktormi sa stali aj slabší vývojári. Mnoho ľudí je síce na kontrakt, no mentálne zostali zamestnancami.

Či chcete, či nie, v drvivej väčšine firiem si pri živnosti/faktúre/sro automaticky vnímaný nie ako zamestnanec, ale ako kontraktor, a to so všetkou built-in flexibiliou a bez akéhokoľvek krytia zákonníkom práce. Žiadne optimalizačné argumenty neplatia. Je to vzťah niečo za niečo. Bude tak naň nazerané a flexibilita v prípade potreby aj využitá.

Surfovanie na vlnách

Popravde, ak si teraz prichytený bez projektu a úpenlivo sa snažíš niekam dostať, si z obchodného hľadiska slabý kontraktor. Dobrý kontraktor totiž vie šikovne skákať z vlny na vlnu. Vlna môže byť ekonomický cyklus, kľúčový projekt alebo technologický trend, napr. JavaScript, Angular, DevOps, Data Science, či Machine Learning. Ak mu niečo nevyjde, či z tejto vlny spadne, nestresuje. Má totiž finančnú rezervu vďaka ktorej si dokáže počkať na ďalšiu vlnu (zaujímavá technológia, zaujímavý projekt, dobré podmienky) pokojne aj 12 mesiacov. Medzitým sa venuje rodine, záľubám, cestuje, sebarealizuje sa, učí sa nové veci, robí to čo ho baví a hlavne oddychuje. Keď následne príde nový projekt, bude to chcieť jeho plné nasadenie.



No, ale čo robiť ak si z vlny už predsa len spadol a nemáš finančné rezervy? Budeš sa musieť prispôsobiť aktuálnej trhovej situácii, urobiť zo seba atraktívnejší balíček. Možno sa dokonca aj vrátiť k zamestnaniu.

Čo sa očakáva od kontraktora verzia Korona 2020?

Veľká pridaná hodnota v podobe kvalitného know-how. Mal by si byť rozdielový hráč, ktorý vie urobiť malý “zázrak na počkanie”, má citeľný prínos a dokáže presvedčiť ostatných, že sa to urobiť dá. Bez chýb a za polovičný čas.

Flexibilita. Nechci žiadne prehnané garancie dlhej alokácie, alebo dlhé výpovedné lehoty zo strany zákazníka. Garancie ďalšieho projektu máš vo svojich rukách vo forme svojich vedomostí a skúseností, ktoré prinášaš. Prehnané istoty nehľadaj ani v zmluvnom vzťahu, tam sa snaž byť veľmi flexibilný. Len vďaka výbornej práci, zmluvnej flexibile, profesionálnemu prístupu a dobrým referenciám sa vždy dostaneš o 1-2 mesiace alokácie ďalej.

Rozumná cena. Ak tu doteraz lietali nejaké cifry, zabudni, že to je automaticky tvoja cena. Trh sa reštartoval. Tvoja cena je otvorená na jednanie a uvidí sa. Ak súrne potrebuješ projekt, môžeš ísť s cenou mierne dolu. Toto nepríjemné obdobie treba preklenúť a keď sa trh vzchopí, bude namieste cenu revidovať. 

Otvorená komunikácia. Svoje ľudské kvality treba potvrdzovať neustále. Mať ukážkový prístup, príkladné nasadenie, otvorene komunikovať a dodržiavať dohody. Ak ťa niekto zoberie na projekt, očakáva z tvojej strany maximálnu lojalitu, bezproblémovosť a prispôsobivosť.

Inak povedané dochádza k zmene fokusu zo seba na zákazníka. Nemalo by to tak byť neustále?


Ďalšie články