Home office 2.0: upgradni na lepší výkon
Home office 2.0: upgradni na lepší výkon

Práca z domu potrebuje fixnúť.

Vymeniť pohodlie za návrat do officu znie ako zlý nápad. Skoršie vstávanie, zabitý čas v doprave a navyše nemôžeš byť celý deň v teplákoch. 

Ale malo to aj svetlé stránky, no nie? Spoločné obedy, diskusie v relax zóne či pivko po práci sú predsa len tá príjemnejšia časť nabitého dňa. No kancelária ti nepridáva len spoločenské body.

Nedávne výskumy ukazujú, že home office môže ohrozovať aj tvoj pracovný výkon.


Robiť viac je niekedy menej

Štúdia na 10 000 ajťákoch ukázala, že hoci doma pracovali približne o 30 % viac ako v kancelárií, ich výkon sa napriek tomu zhoršil. Kvôli koordinácií meetingov, operatívnemu odpovedaniu na e-maily a chat s kolegami sa tvoja pozornosť neustále triešti. 

Okrem toho, stráca sa aj dôležitý osobný kontakt s kolegami. Keď nezdieľaš nápady a problémy pri watercooler talks či pri obede, prichádzaš o harmonický efekt 2+2=5. 

Výsledok? Tasky trvajú dlhšie a projekty sa posúvajú pomalšie.


Home aj office

Riešením na večné spory o tom, kde podávame lepší výkon, je hybridný pracovný režim. Spája flexibilitu a pohodlie home officu s pravidelným kontaktom s kolegami v kancelárií. 



Hybridný režim práce je cesta vpred. Podľa prieskumu britskej neziskovej organizácie Royal Society for Public Health (RSPH) sa väčšina respondentov neplánuje vrátiť do práce na celých päť dní a až 74% opýtaných by uvítalo hybridné riešenie v podobe 3 dni office, 2 dni doma. 

Podľa nás sa dá fungovať pokojne aj na 1-2 dňoch officu, no záleží to na konkrétnom tíme a fáze projektu.

Je podľa teba hybridný režim riešenie? Napíš nám do komentára na Facebooku.

Ďalšie články