Chceš podnikať na živnosť? Takto si ju vybavíš
Chceš podnikať na živnosť? Takto si ju vybavíš

Rovnako, ako pri zakladaní s.r.o, aj pri živnosti máš dve možnosti. Buď si odvážny jedinec, ktorý sa pustí do boja s byrokraciou sám, alebo si na to nájdeš firmu, ktorá všetky potrebné veci vybaví za teba. Odporúčame firmu, pretože svoju silu potrebuješ na super výkony, ktoré budeš podávať na zadaniach pre svojich klientov, no nie?

Na začiatok začneme od konca


Založenie živnosti v porovnaní s s.r.o. zaberie optimisticky tak 3-4 dni. Čiže len raz sa vyspíš a máš podnikanie pripravené.

Ale vráťme sa predsalen na začiatok. Či chceš, či nie, musíš obetovať trošku času na to, aby si si vymyslel názov/značku tvojho podnikania. Bez toho založenie živnosti nepôjde. Rovnako si potrebuješ vybrať predmety podnikania. Pre prácu v IT je dôležitý tento predmet “Počítačové služby a služby súvisiace s počítačovým spracovaním údajov”, čo je voľná živnosť. Každý predmet ťa vyjde 5 eur (ak nahlasuješ predmety podnikania osobne, elektronicky ťa stoja 0 eur), avšak stále je lepšie dať si ich viac so širším zameraním, nech nemáš problémy. 

Ďalej mysli na výber sídla. Väčšinou si ho ľudia dávajú tam, kde majú trvalý pobyt. Keďže ty sa chystáš podnikať v IT, nepotrebuješ riešiť hygienu prostredia ani nič podobné, takže si nekomplikuj výber sídla inou adresou a šupni ho tam, kde bývaš.

Týmto by bola tvoja časť na celom procese hotová. Teraz prenechaj robotu firme, ktorá to za teba sprocesuje, obehá a tebe do rúk pristane len potvrdenie o vzniku živnosti.


Ak by si predsa len chcel byť samostatný


Musíš ísť osobne na živnostenský úrad v mieste tvojho trvalého bydliska. Tam vyplníš formulár na ohlásenie živnosti. Ak si chceš dať sídlo živnosti iné, ako je tvoje trvalé bydlisko, potrebuješ potvrdenie o tom, že na danej adrese si môžeš zapísať živnosť. Vyplnený formulár odovzdáš na úrade a zaplatíš 5 eur za každý predmet podnikania, ktorý si nahlásiš.

Ak si všetko urobil správne, živnostenský úrad ti vydá osvedčenie o živnostenskom oprávnení a do 3 dní ti pridelia IČO. 


Zhrňme si teda na záver všetky dôležité kroky:

1. Vyber si obchodné meno
2. Vyber si predmety (živností) podnikania
3. Zvoľ si miesto podnikania
4. Ohlás živnosť živnostenskému úradu
5. Vyžiadaj si DIČ (daňové identifikačné číslo)
6. Oznám začiatok podnikania zdravotnej poisťovni
7. Označ miesto podnikania (napr. poštovú schránku)


Koľko ťa to vlastne bude stáť?


Založenie živnosti

Voľné živnosti:

  1. vlastnými silami bez kvalifikovaného elektronického podpisu od 5€ (za jednu voľnú živnosť, za každú ďalšiu 5€)
  2. vlastnými silami s kvalifikovaným elektronickým podpisom 0€
  3. firmou na kľúč cca 25€ (neobmedzený počet voľných živností)

Viazané alebo remeselné živnosti:

  1. vlastnými silami bez kvalifikovaného elektronického podpisu od 15€ (za jednu viazanú alebo remeselnú živnosť, za každú ďalšiu 15€)
  2. vlastnými silami s kvalifikovaným elektronickým podpisom 7,50€ (za jednu viazanú alebo remeselnú živnosť, za každú ďalšiu 7,50€)
  3. firmou na kľúč od cca 32,50€ (v závislosti od počtu viazaných/remeselných živností)


Ceny účtovníctva

od 50€/rok, záleží od objemu, služieb, druhu účtovníctva (jednoduché alebo podvojné)

S firmami nižšie máme dobré skúsenosti. Budú ti vedieť pomôcť so založením spoločnosti, účtovníctvom i fakturáciou:

www.firmaren.sk - zľavový kód “1FIRMAREN1”

www.online-uctovnik.sk

www.idoklad.sk 


https://bit.ly/2Xz8ZPr - s týmto odkazom získaš najvyššie predplatné na 30 dní a základný balíček zadarmo + prvé rozšírenie s 10% zľavou.


Tak, a teraz môžeš svoju schránku označiť menom živnosti a veselo podnikať. Ak budeš potrebovať nejaký job, mrkni na naše ponuky. Držíme ti palce!


Ďalšie články