Chcem mať SRO-čku. Čo mám urobiť?
Chcem mať SRO-čku. Čo mám urobiť?

Možno aj ty patríš k tým, ktorí sa práve rozhodli, že začnú zarábať sami na seba. Okrem prvotných endorfínov z novej životnej misie sa musíš popasovať aj s náročnejšími témami ako je založenie s.r.o.čky. Čítaj nižšie zopár našich rád.

Pri zakladaní s.r.o. máš dve možnosti. Ísť do toho na vlastnú päsť a obetovať veľa času, spoznať pravý význam byrokracie a ešte aj čo-to poplatiť alebo využiť možnosti, ktoré ponúkajú firmy, a to založiť si s.r.o. na kľúč. Keďže my sme za tie jednoduchšie riešenia, rozoberieme si detailnejšie verziu, kedy sa o tvoju s.r.o. postará firma. 


Čo ťa čaká a neminie


Najprv si musíš vymyslieť meno svojej firmy. To, či sa bude volať podľa teba alebo dáš šancu kreatívnejším názvom, je čisto na tebe. Musí byť originálne a nesmie už existovať, čo si jednoducho overíš na obchodnom registri

Ako druhé si musíš vybrať sídlo - či už skutočné, alebo virtuálne. Virtuálne sídlo si vyber, ak nevlastníš nehnuteľnosť. Ak vlastníš, máš celkom po probléme. 

Ďalej musíš mať jasno v predmetoch podnikania. Radšej si ich daj viac ako menej, veď nikdy nevieš, aký job sa ti naskytne. Tieto by si ale mal mať zapísané určite - Počítačové služby a služby súvisiace s počítačovým spracovaním údajov a Kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi alebo iným prevádzkovateľom živnosti.

Tieto tri body sa ťa týkajú a zaberú ti trošku času a mozgovej kapacity. O ďalšie veci, ako je vypracovanie zakladateľských listín a dokumentov, získanie živnostenského oprávnenia, vyžiadanie súhlasu správcu dane a Sociálnej poisťovne, zápis do obchodného registra či registrácia na daňovom úrade, sa starať našťastie nemusíš. Toto všetko za teba urobí firma a ty si môžeš s vyloženými nohami užívať vznik tvojej s.r.o.



Mohlo by to trvať aj dlhšie


Po 2-3 týždňoch je tvoja s.r.o-čka na svete a tak môžeš začať veselo podnikať. Nebuď prekvapený, ak to potrvá o čosi dlhšie, stále niečo schvaľujú súdy, ktoré môžu byť v niektorých lokalitách dosť vyťažené. Následne ti príde z Daňového úradu pridelené DIČ, ktoré potrebuješ kvôli fakturáciam. Zatiaľ sa poobzeraj po účtovníkovi, ktorý sa zasa postará o všetko potrebné vrámci financií v tvojom nasledujúcom podnikateľskom období.

Zhrňme si to, aby si na niečo nezabudol. Treba splniť tieto kroky:

  1. Výber obchodného mena
  2. Výber sídla spoločnosti
  3. Výber predmetov podnikania (jedného alebo kludne aj viac) 
  4. Vypracovanie zakladateľských listín a dokumentov
  5. Získanie živnostenského oprávnenia 
  6. Vyžiadanie súhlasu správcu dane a Sociálnej poisťovne
  7. Zápis do obchodného registra
  8. Registrácia na daňovom úrade
  9. Označenie miesta podnikania (napr. poštovej schránky)
  10. Založenie bankového účtu 


Koľko ťa to vlastne bude stáť?


Založenie SRO:

  1. vlastnými silami bez zaručeného elektronického podpisu od cca 300€
  2. vlastnými silami so zaručeným elektronickým podpisom od cca 150€
  3. firmou na kľúč od 199€, v priemere okolo 250€

Ceny účtovníctva:

  1. neplatca DPH - od 20€/mesiac, záleží od objemu a služieb
  2. platca DPH - od 35€/mesiac, záleží od objemu a služieb


S firmami nižšie máme dobré skúsenosti. Budú ti vedieť pomôcť so založením spoločnosti, účtovníctvom i fakturáciou:

www.firmaren.sk - zľavový kód “1FIRMAREN1”

www.online-uctovnik.sk

www.idoklad.sk
https://bit.ly/2Xz8ZPr - s týmto odkazom získaš najvyššie predplatné na 30 dní a základný balíček zadarmo + prvé rozšírenie s 10% zľavou.

Podnikanie je v niektorých momentoch náročné, ale nič sa nevyrovná slobode a vlastnému tempu. Ak budeš potrebovať nejaký job, mrkni na naše ponuky. Držíme ti palce!


Ďalšie články