Ako je na tom slovenský IT sektor?
Ako je na tom slovenský IT sektor?

Podmienky v IT sa na základe jednotlivých regiónov líšia. V tom našom má síce IT o niečo kratšiu históriu, no to neznamená, že Západu nevieme konkurovať.

Rovnako ako vo všetkých odvetviach, aj podmienky v IT sa líšia na základe jednotlivých regiónov. V tom našom má síce IT o niečo kratšiu históriu, no to nemusí znamenať, že by sme Západu nevedeli konkurovať. IT je dnes otvorená globálna hra. 

Na počiatku boli pobočky

Presnejšie to boli pobočky veľkých zahraničných IT firiem. Tie začali v strednej Európe vznikať takmer ihneď po páde železnej opony, a to najmä kvôli nízkej cene pracovnej sily. Pre väčšinu firiem bola vstupným bodom Praha a ďalej sa pozerali len zriedkavo. Bolo to pod ich rozlišovaciu schopnosť, keďže by tam nevedeli dostať svojich manažérov. Vďaka týmto pobočkám a celkovému rozmachu IT sa kvalita IT špecialistov postupne začala zvyšovať a s ňou rástli aj platy.



Pobočky preto začali vznikať aj vo východnejších kútoch strednej Európy, a to aj v menej známych mestách ako Brno, Ostrava, Krakov, Nitra, Žilina, či Košice. Tu sa však pochopiteľne opakoval podobný scenár. 

Klasickým príkladom sú Košice, kde v roku 2013 mohli IT špecialisti o plate nad 2000€ len snívať. Ubehlo 7 rokov a platy v košickom IT sú rovnaké ako v Bratislave, či v Prahe. V posledných rokoch sú populárne menšie nearshoring centrá aj menej známych zahraničných firiem.

Kvalitou vynikáme

Aj napriek tomu, že mal náš región veľmi rôznorodú a často nie úplne priaznivú históriu, máme v kultúre zakorenenú pracovitosť, pozornosť k detailom a zodpovedný prístup k práci. Efektívnosťou práce preto nemáme problém konkurovať ani tým najrozvinutejším technologickým krajinám sveta. Na projektoch sa u nás robí zväčša oveľa poctivejšie a v menej ľuďoch. Toto môže na jednu stranu znieť ako veľká výhoda, no fakt, že o projektoch nemyslíme vo veľkom, dokáže zabiť veľa nápadov s veľkým potenciálom.

Dalo by sa preto povedať, že sme svetoví v utajení. To znamená, že aj keď v našom regióne disponujeme veľkými kvalitami, nie vždy ich dávame najavo rovnako, ako naši západní kolegovia.

Biznis modely hrajú v náš prospech

V posledných pár rokoch vidíme transformáciu biznis modelov na jednoduchú online distribúciu obsahu alebo služieb. Momentálne najpopulárnejším je asi freemium subscription model. Ten je síce veľmi populárny u veľkých projektov (napr. MS Office, Adobe), no zároveň je ideálny aj pre začínajúce projekty a startupy. Nemusíš rovno dodávať komplexný produkt ako MS Office, stačí hocijaká drobná utilitka, ktorá má svoj niche-market (napr. marketing, recruiting, sales lead nurturing,...), veľkú pridanú hodnotu pre jednotlivca (zefektívnenie jeho práce na pätinu) a produkt máš na svete.

Po dlhé roky bol veľkým problémom fakt, že sa vývoj a výskum najmodernejších technológií nedial tu, ale v Silicon Valley, Nemecku, Izraeli a ďalších technologicky vyspelejších krajinách. Tento nepomer sa postupne začína vďaka firmám ako ESET a Sygic, či rôznym start-upom vyrovnávať. Aj zo Slovenska môžeš byť cutting-edge, uspešný a svetový. 

V čom má Západ naviac?

Elementárnym rozdielom je podľa nás sebavedomie a vôľa robiť veci ráznejšie, s odvahou a vo veľkom. Cítia vačší trh, sú dravejší. Ak sa pozrieme k našim kultúrne najbližším susedom, Čechom, tak už tam môžeme pozorovať, že IT špecialisti vnímajú svoju hodnotu oveľa lepšie. Ešte ďalej na Západ, napríklad v USA, už je táto miera sebavedomia neporovnateľná s našim. 

Pre predstavu môžeme porovnať napríklad počiatočné fázy technologických start-upov. Zatiaľčo u nás na projekte v prvotných mesiacoch pracujú 3-5 nadšenci, zatiaľčo v USA dokáže start-up získať veľa zdrojov, a už v prvých mesiacoch nabrať pokojne 200-300 špecialistov z rôznych odvetví a k celému vývoju sa pristupuje ako k preteku.

Štát má priestor na zlepšenie

V právnych úpravách máme síce stále čo zlepšovať, no ak ide o IT sektor, na Slovensku to nie je žiadna katastrofa. Niektorí majitelia IT firiem zo susedného Rakúska by ti dokonca možno povedali, že Slovensko je pre nich takmer daňový raj. Ekonomické podmienky sú tu pomerne priaznivé a podobne je na tom aj zdanenie. To však určite nie je najvýhodnejšie spomedzi ostatných krajín .

Na druhej strane je tu veľký problém s tým, ako fungujú naše úrady. Kontakt s úradmi je u nás oveľa zložitejší. Zatiaľčo v susednej Českej republike by ťa za drobné chyby len upozornili, u nás ťa bezpodmienečne čakajú pokuty a sankcie. 

Slovensko je pre IT sektor pomerne priaznivým miestom. Áno, je síce možné, že v iných krajinách by si dostal lepšie zaplatené, prípadne by si mal iné výhody. No predsa len - domov je domov. Ak ťa zaujal náš pohľad na náš IT sektor a chcel by si sa s nami porozprávať o svojej kariére v IT, kontaktuj nás na ariva.sk/#kontakt.


Ďalšie články