O pracovnej motivácii
O pracovnej motivácii

Ako si zachovať v meniacom sa IT odvetví motiváciu? Zamýšľa sa nad tým náš CEO a dá ti aj pár tipov.

Ako si udržať pracovnú motiváciu, čo má hnať človeka vpred? Existujú nejaké postupy na zvyšovanie osobnej produktivity a efektívnosti? Aj o tom nám rozprával náš CEO Roman Varga. 

Už na začiatku sa priznám, že nie som človek, ktorému dochádza motivácia. Skôr naopak. Som až premotivovaný robiť všetko, čo ma zaujíma, a toho je strašne veľa. V programovaní, podnikaní, v živote. Nerád by som generalizoval, ale developeri majú istú zvedavosť vo svojom DNA. Hľadajú nové cesty, nové riešenia a postupy, spoznávajú svet z rôznych perspektív. Tam sa nedá byť demotivovaný, je to protichodná tendencia k tomu, čo znamená byť programátor.



Vyhorenie a strata motivácie nie je to isté

Nechcem, aby to znelo, že programátor, ktorý bojuje s vyhorením, nie je dobrý. Nedávajme symbol rovnosti medzi vyhorenie a stratu motivácie. Firma Yerbo vydáva BurnoutIndex z IT spoločností. Prieskum ukázal, že 2 z 5 zamestnancov v tech odvetví majú vysoké riziko vyhorenia. Ak je človek vyhorený, len motivácia mu nepomôže. Musí zmeniť prostredie, jeho myseľ potrebuje odstrihnúť donekonečna tiahnuce sa procesy, ktoré nemá šancu dokončiť.

Častou výhovorkou ľudí náchylných na vyhorenie je mantra „toto dokončím, a už bude dobre“. Opakujú si to dni, týždne, mesiace. Až nakoniec vyhoria, lebo nikdy nedokončia, čo chceli. Plechovým hrnčekom vylievajú vodu z deravého člnu a dúfajú, že sa nepotopí. Občas ale treba nechať ten čln potopiť, doplávať na breh, oddýchnuť si a vybrať si lepší, pevnejší čln. Breh je málokedy tak ďaleko, aby sa tam nedalo doplávať.

 

Motivácia je energia, a tú treba smerovať

Tým, že ja mám motivácie až príliš, musel som sa s ňou naučiť pracovať. Niekto si povie, že je super byť taký motivovaný. Je to ale dvojsečná zbraň, ktorá môže mojej efektivite ublížiť tiež. Musím ju smerovať, tlmiť, filtrovať.

To, že som motivovaný pracovať na 10 projektoch neznamená, že to aj spravím. Nemôžem to spraviť, lebo vznikne 10 MVP riešení, z ktorých budú niektoré vážne nepoužiteľné. Radšej to okrešem na 3 projekty, venujem sa im poriadne. Spravím si timeline, naplánujem, čo, kedy, ako treba spraviť. Komu môžem veci prerozdeliť a viem, že ich spraví zodpovedne. Mojou úlohou je premýšľať, podnikanie je postavené práve na tom, nie na operatíve, ktorú môže zvládnuť iný človek.

Motiváciu brzdím, aby som nezostal paralyzovaný zo všetkých možností, ktoré mám. Ako jeleň v žiare reflektorov. Uvažovaním, čo spraviť skôr, by som nakoniec nespravil nič a prevalcovalo by ma to.


Ako motivovať zamestnancov

Predstavme si developera ako skúseného, schopného a sebavedomého šoféra. Dovezie nás – v skutočnosti projekt – do určeného bodu bezpečne, na čas, za dohodnutú odmenu. Ak mu ale nedám cieľovú destináciu, čo bude robiť? Krúžiť celý deň po meste?

Developer potrebuje mať svoj cieľ. A nebavíme sa teraz len o KPIs, mesačných reviews alebo 1on1 meetingoch, kde sa rekapituluje výkonnosť. Práve pocit stagnácie môže byť demotivujúci. Prirodzene zvedavý programátor ho nebude donekonečna akceptovať – povie si, že hľadať motiváciu môže aj pre iného zamestnávateľa, alebo rovno vo vlastnom biznise.

Sú však aj iné typy programátorov. Takí, ktorých najviac motivuje „existenčný strach“. Cítia tlak, lebo vedia, že ak nebudú podávať výkon, ich pôsobenie vo firme sa skončí. Zažil som, ako dokáže takýto adrenalín a kortizol zvýšiť výkon zamestnanca, no neuznávam to. Vo firme z toho vzniká toxické prostredie, zamestnanci sa boja, nevytvára sa tímové zázemie.

Najlepšie je teda poznať osobu, ktorú chcem motivovať. Ak viem, že je prirodzene zvedavá, tú motiváciu už má v sebe, stačí ju rozdúchať konkrétnym cieľom. Nie držať za ruku po celý čas, popostrčiť správnym smerom a nechať, nech sa rozvíja.

 

Tipy pre samomotiváciu

Možno ťa nič z vyššie napísaného nepresvedčilo, že programátor má tú motiváciu v sebe. Tak ti dám ešte pár tipov, ako to robím ja:

  • Vstávam skoro. Nie preto, aby som skoro skončil, ale aby som toho viac stihol.
  • To súvisí s dokončovaním vecí. Ak úlohy dokončuješ, cítiš sa lepšie a chceš začínať ďalšie úlohy.
  • Keď to nejde, tak to nejde. Dám si pauzu. Občas na celý deň. Idem na bajk, rozmýšľam, hľadám príčinu. V čase, kedy existujú sick days, mental health days, alebo ako kontraktor máš k dispozícii toľko dovolenky, koľko deadline umožňuje, si to môže dovoliť aj zamestnanec, nielen CEO.
  • Uvedomím si, že je to hra. Pozerám sa na problémy ako na lego svojho 6 ročného syna. Prezerám si ich z rôznych uhlov, otáčam, rozoberám, skladám inak. Objaviť kreatívnym rozmýšľaním nové riešenie problému je obrovský motivačný boost. Skús to.
  • Stack Overflow hovorí, že najčastejšie pauzujú kóderi s hudbou alebo na sociálnych sieťach. Na sieťach hľadám občas inšpiráciu aj ja. Daj si ale pozor na to, koľko toho konzumuješ. Náš mozog preteká informáciami. Nelej doňho zbytočnosti, ktoré vytlačia to podstatné.
  • Ak by bolo vážne zle, posnažím sa nájsť si odborníka. Písali sme o tom v článku Myseľ tiež potrebuje pravidelné prehliadky a nemalo by sa na to zabúdať.

Občas je najrýchlejším spôsobom, ako nájsť stratenú motiváciu, zmena zamestnania alebo projektu. Mrkni sa na naše voľné pozície. Možno tam objavíš novú výzvu, s ktorou nájdeš cieľ aj motiváciu.

Ďalšie články