Stojí za to prepoistiť sa do inej zdravotnej poisťovne?
Stojí za to prepoistiť sa do inej zdravotnej poisťovne?

Komu sa oplatí zmeniť zdravotnú poisťovňu a čo si pri tom všímať.

Zmenu zdravotnej poisťovne ti odporúčame poriadne zvážiť a nepostupovať unáhlene. Vieš si ju zmeniť do 30. septembra. Bežným dôvodom býva zmena lekára, ktorý nemusí mať vždy uzavretú zmluvu práve s tvojou poisťovňou. Často zaváži aj fakt, či poisťovňa hradí tvoj naplánovaný operačný zákrok alebo inú liečebnú procedúru. 

Určite sa opýtaj na skúseností ľudí z tvojho okolia, na očkovania nad rámec zákona, nadštandardné vyšetrenia pri preventívnej prehliadke, zľavy na kúpeľné pobyty, cestovné poistenie, doplatky za lieky na predpis, príspevok na dentálnu starostlivosť, či zazmluvnené CRP vyšetrenie pre dospelých a podobne. 

Vopred si over, koľko zmluvných poskytovateľov má daná poisťovňa v tvojom regióne, ako s vybraným poistným hospodári prípadne ako dlho sa s ňou čaká na operačný zákrok. 



Ako viem, ktorá poisťovňa je tá pravá pre mňa? 

Zváž si, čo naozaj potrebuješ – kým niektoré poisťovne majú lepšie benefity pri preplácaní zubných vyšetrení, iné  ponúkajú príspevok na laserovú operáciu očí. Ak máš rodinu, určite oceníš, keď ti poisťovňa preplatí 100 % zakúpených liekov pre deti. Ale ak ju ešte len plánuješ , možno ti vyhovie poisťovňa, ktorá ponúka finančné príspevky na rôzne diagnostiky pri asistovanej reprodukcii.  

Viac o benefitoch jednotlivých zdravotných poisťovní zistíš na tejto stránke


Musím ísť kvôli tomu do pobočky? 

Každá poisťovňa to má inak. O zmenu zvyčajne môžeš požiadať cez formulár na webstránke poisťovne, ďalšou možnosťou je telefonát a ak stále oceňuješ čaro listovej komunikácie, prihlášku môžeš poslať aj poštou alebo využiť služby svojho finančného sprostredkovateľa. 

Ponuku každej poisťovne nájdeš na webe, priamo v pobočke alebo si môžeš pokecať s call centrom. Zmeniť zdravotnú poisťovňu je možné len raz ročne, a to vždy do konca septembra. V prípade nespokojnosti tak môžeš urobiť každý rok. 

A dôležité info na záver: Zmena zdravotnej poisťovne nemá vplyv na výšku tvojich odvodov. 

Ďalšie články