Vypýtaj si viac peňazí, ale počítaj s týmto
Vypýtaj si viac peňazí, ale počítaj s týmto

Poďme sa rozprávať o plate. Čo, chveje sa ti žalúdok? Nie si sám, pri tejto téme sa to stáva viacerým. Rozhodli sme sa, že ťa trochu pripravíme. Prečítaj si, čo môžeš pri takejto debate čakať a ako by mala vyzerať.

Venuj čas príprave

Potreba rozprávať sa o plate je úplne prirodzená. Pracuješ pre daného zamestnávateľa už dlhý čas, máš viac práce, viac zodpovednosti alebo sú v poslednej dobe tvoje schopnosti výrazným prínosom pre jeho biznis. Alebo jednoducho cítiš, že už je najvyšší čas. Priprav sa na to, že debata prebehne pravdepodobne s niekým, kto nemá úplný prehľad o tvojej práci. Preto ho o nej musíš informovať a mať pripravené nepriestrelné argumenty.

Deň pred rozhovorom si daj 30 minút na to, aby si si zhrnul pre a proti. Nacvič si to napríklad monológom v zatvorenej izbe alebo pred zrkadlom. Mal by si pôsobiť odhodlane a cieľavedome. Zrekapituluj si všetky projekty na ktorých si pracoval, vypichni svoju rýchlosť, samostatnosť, inovatívnosť či iné schopnosti, na ktoré si hrdý. Alebo máš nejakú víziu? Sem s ňou.



Deň D bez stresu

Rozhovor by si mal udržiavať v diplomatickej rovine. Priamo komunikovať svoje požiadavky, avšak citlivo a s priestorom na diskusiu. Druhá strana musí mať pocit, že má všetko pod kontrolou a rozumie tomu, čo žiadaš. Netrvaj bezhlavo na svojom. Ak dáš jasne najavo, že nie je problém dohodnúť sa, atmosféra pri rozhovore bude oveľa príjemnejšia. Aby si bol pokojnejší – na druhej strane je tiež človek, rovnaký ako ty. Dokáže ťa pochopiť a nezje ťa, keď sa opýtaš alebo požiadaš. A najmä, o tvojej mzde rozhoduje človek, ktorý takých rozhodnutí urobil stovky, čiže na túto tému je zvyknutý.

Dôležité je prejavenie lojality voči zamestnávateľovi. Vyjednávanie z pozície, že máš protiponuku od inej firmy, môže znieť ako vydieranie. Je možné, že odpoveďou na takéto jednanie bude dočasné zvýšenie platu, ale do ďalšieho kvartálu s tebou už rátať možno nebudú.

Aký výsledok môžeš čakať?

Na niečom sa dohodnete určite, to ťa môžeme ubezpečiť. Rátaj skôr s tým, že výsledkom bude kompromis. Dohodnutú sumu ti môžu odklepnúť hneď, alebo sa dohodnete na miľníkoch, ktoré budeš musieť ešte splniť. Plat ti môžu zvyšovať postupne. Už na stretnutí si stanovíte termíny, v ktorých môžeš očakávať vyššiu čiastku na výplatnej páske resp. faktúre. Zväčša sa časť dohody uplatňuje od nasledujúceho mesiaca a zvyšok napr. po pol roku a splnení dohody z tvojej strany.

Ak pracuješ na nejakom projekte, ktorý sa blíži ku koncu, podmienkou môže byť jeho úspešné odovzdanie. Alebo nové výzvy, akými sú leadovanie tímu, prebratie zodpovedností za projekty, sebarozvoj a podobne. Úspešné zhostenie sa týchto úloh bude určite riadne odmenené.

V každom prípade, koniec rozhovoru by mal byť víťazný ako pre teba, tak pre tvojho zamestnávateľa. Ty dostaneš čo si chcel a oni majú pocit, že za tvoju odmenu dostanú primerané výsledky.

Chceš vedieť, aké platy môžeš čakať na rôznych pozíciách? Pozri si naše ponuky jobov.



Ďalšie články