Chcete viac pracovať? Choďte spať
Chcete viac pracovať? Choďte spať

Mozog je možno výkonný procesor, ale preťažená RAMka vás zničí.

Pred nedávnom sme písali, že romantický work-life balance 8-8-8 je bugnutý koncept. Spánková časť je však jediná, ktorá nepotrebuje fixnúť a ľudia sa o to napriek tomu pokúšajú každý deň. 

V časovej tiesni ako prvý obetujeme spánok. 

A hoci deadline projektu hlasno kričí, že ležanie v posteli je stratený čas, mali by ste ho utíšiť. Vašej práci totiž najviac prospeje, keď pôjdete spať.


Núdzový režim

 Fyzické prejavy ako malátnosť, ťažké viečka či pomalé prsty na klávesnici si po ťažkej noci všimneme hneď. No nedostatok spánku má v skutočnosti omnoho väčší vplyv na mentálny výkon a dokonca aj náladu.

Mozog vtedy prejde na núdzový režim - nemá dosť energie, aby fungoval naplno, a tak niektoré časti vypína. Pre programátorov je preto spánková deprivácia najhorší možný trest. Zhoršuje schopnosť riešiť problémy, spracovávať náročné úlohy či prinášať inovácie. 


CTRL + Spánok

Prebudený mozog vytvára v podstate len dočasné súbory. Až v spánku sa nám ukladajú do pamäte, odkiaľ ich potom môžeme hocikedy vyvolať.

Zbavuje sa tiež odpadových látok, ktoré vytvára pri bežnej činnosti. Keby sa tento odpad nahromadil, mohol by ohroziť zdravie vašej nervovej sústavy.


Reštart nestačí. Potrebujete naozaj vypnúť

Dospelý človek by mal spať aspoň 7 hodín každý deň a nie, 6 nie je close enough. Podľa štúdie na žiakoch základnej školy sa mentálna kapacita citeľne zhoršovala už pri hodinovej strate.

Výskumy o šoféroch tiež naznačujú, že nedostatok spánku sa prejavuje ako stav opitosti. Pozornosť, reakčný čas a rozhodovanie môže byť po 24 hodinách nespania porovnateľné až s 1 promile alkoholu v krvi

Najhoršie je na tom ale výkon. Ak ste nevyspatí, vaša hlava pracuje na menej ako 20 %. Môžete si to pri dôležitom zadaní dovoliť? 

Kritická hranica je na úrovni 4 hodín. Ak v posteli strávite menej ako 4 hodiny denne, váš mentálny výkon sa bude každým dňom zhoršovať. Pri 4,5 - 7 hodinách dokážete fungovať v stabilnom, no stále obmedzenom režime.



Ako hacknúť spánok

Hoci výskumy spánku vyzerajú bezútešne, podarilo sa nám v nich odhaliť jeden šikovný hack. Keď je času naozaj málo a práce naozaj veľa, obetujte radšej jednu celú noc ako viacej menších kúskov. 

Jednorazové odopretie spánku malo aj v extrémnych prípadoch stále lepšie výsledky než opakované odopieranie v menšom. Telo totiž potrebuje stabilitu. Keď nemá na výber, nájde si ju aj v zhoršených podmienkach a vy ten týždeň 5-hodinových nocí nedoženiete za jeden víkend. 

 

Dajte nám vedieť v komentároch na Facebooku, ako sa darí so spánkom vám.

Ďalšie články