CEO radí absolventom bez praxe: Ako si nájsť stáž v IT a uspieť
CEO radí absolventom bez praxe: Ako si nájsť stáž v IT a uspieť

Keďže výber je prísny, tu máš zopár dobrých rád z praxe na inšpiráciu

IT firmy dávajú pri hľadaní šikovných juniorov dôraz na pár základnych vlastností. A nie vždy ide o to, čo robíš vedľa nich v kancli.

 

Prečo sú firmy opatrné pri prijímaní absolventov?

Keď zamestnávateľ vidí na stole CV čerstvého absolventa alebo človeka s praxou mimo IT sektoru, rieši dve veci. Či kandidát vie, čo IT je, a či v ňom chce naozaj robiť a aký má prístup k práci.

Ak sa na stáž hlási niekto po technickej škole ako STU či MatFyz, má výhodu – predpokladá sa u neho vzťah k IT, takže riziko, že po troch mesiacoch zistíme, že ho práca s počítačmi až tak veľmi nebaví, týmto výrazne klesá. 

Uchádzač z inej školy si to musí viac vybojovať – pre zamestnávateľa je totiž jeden veľký otáznik. Môže mu síce tvrdiť, že IT je pre neho to pravé, HR-ista mu však do hlavy nevidí. Najlepšie je preto ukázať, že máš ten správny prístup.

Zamestnávateľ potrebuje vidieť, že ťa to baví až tak, že tomu dokážeš obetovať aj svoj voľný čas.

Venuj sa samoštúdiu, urob si IT online kurzy alebo si vytvor vlastný projekt. Popri tom všetkom však nezabudni aktívne hľadať prax.


Žiadne stáže na obzore? Takto to fixneš

Vytipuj si firmy v oblasti, ktorá ťa baví a oslov ich napriamo. Stačí nájsť tých správnych ľudí - HR-istov, IT manažérov alebo priamo CEOs.

Pošli im CV a motivák a zameraj sa na tieto štyri veci:

1. Nerieš peniaze 

Ponúkni, že môžeš robiť aj zadarmo. Zdôrazni, že sa chceš učiť, a že vieš prebrať zodpovednosť.

2. Ukáž flexibilitu

Navrhni, že chceš dva či tri mesiace pomáhať, s čím bude treba, napríklad s prípravou dát alebo testovaním apky. 

3. Daj si pozor na požiadavky

Ak nemáš dostatok praxe a si čerstvý absolvent, rozhodne nepožaduj home office. Alebo to rieš práve naopak a opýtaj sa na možnosť sedieť v office po boku skúsenejšieho kolegu. Ľahšie sa dostaneš do tímu, kde sa riešia kľúčové veci a naučíš sa aj správne pýtať.

4. Spomeň svoje skills

Na pohovore sa budú určite zaujímať o úroveň tvojej angličtiny, znalosť vybraných technológií, tvoje predošlé školské alebo hobby projekty. Zavážia však aj soft skills ako komunikatívnosť či pracovitosť. Zdôrazni ich!


Čo ťa na stáži čaká?

Budeš súčasťou tímu, chodiť na meetingy a tvoj team leader ti pridelí tasky podľa tvojej úrovne. 

Na začiatku budeš robiť skôr pomocné práce, napr. pripravovať podklady pre testovanie. No hneď ako sa zabehneš, dostaneš príležitosť získať aj ďalšie úlohy.

Prácu si pýtaj a nečakaj, kým ti ju zadajú.

Ak nemáš práve žiadny task, venuj čas štúdiu alebo sa ozvi, že nemáš čo robiť. Byť proaktívny sa ti oplatí, takto sa naučíš najviac.

Navyše máš k dispozícii literatúru, školenia a možnosť učiť sa od skúsenejších kolegov.


Stáž je jedinečná príležitosť 

Zlepšíš sa tiež v komunikácii s ostatnýminaučíš sa dôslednosti a keď časom poriadne pochopíš súvislosti, zmení sa ti pohľad na hľadanie riešení. 

Ak na stáži nedostaneš žiadnu zodpovednú úlohu, aspoň nazrieš do vnútra, pochopíš procesy a zistíš, ako to funguje na reálnych projektoch. Potom je už len na tebe, čo si z toho vezmeš do ďalšej praxe. Prajem ti veľa štastia! 

Ak máš k tejto téme aj ďalšie otázky, kedykoľvek sa mi ozvi. Rád ti pomôžem.

Ďalšie články